"Omerta"

Županijska oporba optužuje za uvođenje verbalnog delikta: Etički kodeks ograničava pravo na javni govor?

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Radi se o članku 5. ovog kodeksa u kojem se govori i kako Vijećnici, čelnici Skupštine i radnih tijela, župan i zamjenici ne bi trebali koristiti svoj autoritet u privatne svrhe i slično, te bi se trebali »suzdržavati od javnog iznošenja nedovoljno provjerenih informacija ili tvrdnji«



RIJEKA Prijedlog teksta Etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u PGŽ-u još nije ni došao do Skupštine PGŽ-a, koja se tek održava danas, a društvene mreže već su se užarile od oporbenih rasprava o toj temi.


Kodeks je na dnevnom redu kao prijedlog nedavno osnovanog Antikorupcijskog povjerenstva, a zbog jednog njegovog članka vijećnica Petra Mandić iz Mosta odmah je napisala da je »netko očito pobrkao lončiće pa upravo u Etičkom kodeksu koji bi trebao sprječavati korupciju političara, oni predlažu da se sprječi javno iznošenje ‘nedovoljno provjerenih informacija’«, dok je HDZ-ov Dinko Beaković napisao samo jednu riječ: »Omerta«.


– A tko će provjeravati je li neka informacija dovoljno provjerena? Povjerenstvo Komadine i Fabijanića? Još nam samo fali da nam uvedu pravilo da prvo njih moramo obavijestiti prije nego bilo što kažemo!!!! – napisala je Petra Mandić.


Prozirna magla 




Radi se o članku 5. ovog kodeksa u kojem se, među ostalim, govori i kako vijećnici, čelnici Skupštine i radnih tijela, kao i župan i njegovi zamjenici, ne bi trebali koristiti svoj autoritet u privatne svrhe i slično, ali i kako bi se potpisom tog kodeksa trebali »suzdržavati od javnog iznošenja nedovoljno provjerenih informacija ili tvrdnji«.


– Ovaj Etički kodeks je skup lijepih želja bez stvarne namjere da se suzbije politička korupcija. Zabrinjavajuće je da se njime iskazuje ambicija zabraniti iznošenje nekih »neprovjerenih informacija« i teži cenzuri i kvazisudbenoj kontroli i ograničavanju slobode govora. Nekad neke informacije jednostavno nisu potpuno provjerljive, to baš zato jer vlast krije informacije ili njima manipulira, kaže u izjavi za naš list Petra Mandić.


– A što se tiče namjere da se Etičkim kodeksom suzbija korupcija, to je samo prozirna magla. Svi znamo da županijski, gradski i općinski vijećnici ne podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ne mogu biti kažnjeni za sukob interesa, i nemaju obvezu objaviti imovinske kartice. A Etički kodeks o tome ništa ne govori. Trebaju nam i odredbe o odgovornom trošenju novca poreznih obveznika, objavi troškova, putnih troškova, dnevnica, reprezentacije. Treba nam i javna objava podataka o povezanosti članova Skupštine s trgovačkim društvima, o njihovim udjelima i članskim pravima. Navedene odredbe sprječavale bi korupciju za razliku od predloženih koje su samo zadovoljavanje forme bez ikakvog sadržaja, ističe mostovka Petra Mandić, koja je u svom amandmanu koji je podnijela predložila da se ta odredba jednostavno – makne.


Propust povjerenstva 


S njom se slaže i vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić, koji je i sam član Antikorupcijskog vijeća:


– Apsolutno se slažem s kolegicom i njenim amandmanom. Uostalom, zakon jasno kaže primjerice da »član predstavničkog tijela ne može biti kazneno gonjen niti odgovoran na bilo koji drugi način zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama predstavničkog tijela«, a mi dobivamo ovakav prijedlog. Radi se prema mom sudu o propustu Antikorupcijskog povjerenstva, čiji sam između ostalog i ja član, te sam kao član Antikorupcijskog povjerenstva prihvatio amandman kolegice Petre Mandić. S obzirom da većina u Antikorupcijskom povjerenstvu PGŽ-a koje je predlagatelj ove točke nije prihvatila prijedlog amandmana, nadam se da će Skupština Primorsko-goranske županije imati malo više osjećaja za demokraciju, stati u obranu slobode govora i zakona te prihvatiti ovaj amandman, ističe Kurelić.


O prijedlogu će se glasati danas.