Svečanost u povodu 20 godina obnove rada

Županijska obrtnička komora s 11 tisuća spala na 8.300 obrtnika

Alenka Juričić Bukarica

Nagrade za životno djelo dobili su Željko Juranić, Damir Grohovac, Josip Muhvić , Đani Vozila, Albin Klement i Daša Šurdonja



RIJEKA  Obrtnička komora Primorsko-goranske županije proslavila je jučer svečanom sjednicom Skupštine 20 godina obnove rada. Tom su prilikom dodijeljena priznanja zaslužnim članovima Komore i drugim pojedincima i institucijama koji su dali svoj doprinos razvoju obrtništva.


   Nagrade za životno djelo dobili su Željko Juranić, Damir Grohovac, Josip Muhvić , Đani Vozila, Albin Klement i Daša Šurdonja. Ovo se vrijedno priznanje dodjeljuje obrtnicima koji imaju najmanje 25 godina obrtničkog statusa, najmanje su dva mandata sudjelovali u radu obrtničkih organizacija te su svojom aktivnošću neposredno pridonijeli kvaliteti struke, afirmaciji obrtništva i promijenjenom odnosu društvene zajednice prema obrtništvu.   

Nerazumijevanje


Nagradu Vrijedne ruke, koja se dodjeljuje obrtnicima koji je, pored ispunjavanja ostalih uvjeta, svojim aktivnostima neposredno pridonijeli održanju obrtničke tradicije, kvaliteti struke i afirmaciji obrtništva, dobili su Vladimir Trucek, Vlado Vretenar, Alma Cvjetković, Friderika Mjeda, Franjo Knez, Darko Levar, Vanda Ozretić, Mauricio Počekaj, Marinko Paragvaj i Robert Stanić.


Posebno priznanje povodom 20 godina postojanja Obrtničke komore PGŽ za doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih asocijacija dobio je Danko Mauša. Plaketa Zlatne ruke je, pak, uručena Milošu Deklevi, dok su povelje dobili Jurica Čačić, Udruženje obrtnika Crikvenica, Udruženje obrtnika otoka Krka, Branko Haistor, Vladimir Tomljanović, Antun Turk i Obrtnička komora PGŽ.



Među laureatima nagrade za životno djelo je i dugogodišnji ribar iz Crikvenice Albin Klement, predsjednik crikveničkog Ceha ribara. U obrtništvu je 39 godina, a upoređujući obrtništvo nekad i danas, istaknuo je da su danas obrtnici puno opterećeniji birokracijom.    – Nekad smo imali lošije alate i manje brodove, dok danas imamo bolje barke, ali slabiji ulov i puno više obaveza, kazao je Klement zahvalivši na podršci, uz ostale, svom kolegi Francisku Lončariću. Zajedno, su, kaže, uspjeli u Crikvenicu vratiti ribarnicu te ispregovarati da se i u ovom gradu može nabaviti plavi dizel.    S Krka, točnije iz Vrbnika, još je jedan laureat – ugostitelj Željko Juranić. S ponosom je istaknuo da obiteljski restoran Nada ove godine slavi 40 godina rada, od čega ga Juranić vodi 35 godina.    – No tu sam od samog početka. Ovo priznanje nam pokazuje da smo očito dobro radili, a obzirom da iduće godine idem u mirovinu, i kruna je mog dugogodišnjeg rada. U okviru obiteljskog posla imamo i konobu, vinariju, kuće za odmor i tri trgovine s našim proizvodima, kazao je Juranić.


   Čestitajući svim nagrađenima, Boris Vukelić, predsjednik županijske Obrtničke komore, ukazao je i na doista dugu tradiciju obrtništva i komorskog udruživanja na ovim prostorima, ali i ukazao na probleme koji tište današnje obrtnike. Podsjetio je da je ustvari prvo komorsko udruženje nastalo prije čak 162 godine u zgradi Municipija u Rijeci i to ukazom bana Jelačića. Današnja županijska obrtnička komora, kao i gospodarska komora, nasljednici su te tradicije.


   – Ako govorimo o današnjoj situaciji, treba reći kako obrtništvo nije poticano, a s oko 11.000 smo došli na današnjih 8.300 obrtnika. Osnovni je problem društveno nerazumijevanje obrtništva, iako ono znači samozapošljavanje, zapošljavanje i u konačnici aktivaciju kapitala. Tu su i izuzetno loša sudska zaštita, ali i nedostatak kadrova. Tako danas na hrvatskim fakultetima imamo oko 60.000 studenata, a jedva 10.000 učenika u našim zanimanjima, ukazao je Vukelić istaknuvši kako je očito i veliko nerazumijevanje od strane resornog Ministarstva.   


Udruženje obrtnika Rijeka poziva svoje umirovljene obrtnike s područja Rijeke, Bakra, Kraljevice, Čavala i Kostrene da se učlane u Udrugu obrtnika-umirovljenika. Zainteresirani se trebaju javiti do 24. prosinca u prostorije Udruženja, Vukovarska 21 ili na broj telefona 372-114. Predsjednik Udruženja je Mladen Valjan. (S. G.)



Stipendije


Ovom je prilikom organizirano i svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima, učenicima s područja grada Rijeke i riječkog prstena koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Objedinjenim sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, PGŽ-a, gradova Rijeke i Malog Lošinja, županijske Obrtničke komore i Udruženja obrtnika Rijeka, osigurana su sredstva za stipendiranje 28 učenika.


Stipendije su dobili Mateo Polić, Sven Štefančić, Andrej Peloza, Alexandar Radosavljević, Luka Bunić, Kristijan Šamanić, Miro Toić, Franko Borovina, Matea Vidaković, Frane Tomljenović, Ivan Mićić, Tin Horvat, Zvonko Buneta, Vedran Stojanović, Marko Jurešić, Slaven Štajminger, Dino Zaro, Antonio Ćepulo, David Ćirković, Manuela Štefanić, Chiara Komadina, Josip Čargonja, Kristijan Marić, Ivana Ugljarević, Josip Štimac, Vlatka Pleše, Ivica Zafirov i Tin Novokmet.