Na popisu čak i zubari

“Županijska lista srama”: Plaće ne isplaćuje tristotinjak tvrtki s riječkog područja

Aneli Dragojević Mijatović

Prema djelatnostima, ima tu trgovaca, ugostitelja, građevinskih i informatičkih tvrtki, pekara, pa čak i zubara. Prema broju radnika kojima plaća nije isplaćena vode Finvest Corp Čabar s 222 radnika, te »3. maj« MiD sa 212 radnika



RIJEKA » Na listi tvrtki koje ne isplaćuju plaću radnicima je oko 300 tvrtki iz Rijeke i riječkog prstena. Više od 230 ih ima sjedište u Rijeci a na listi je i oko 40 tvrtki koje su iz Opatije ili Matulja. Iz cijele PGŽ ih je i više, a dosta ih je pritom onih s tek jednim zaposlenim.


Prema djelatnostima, ima tu trgovaca, ugostitelja, građevinskih i informatičkih tvrtki, pekara, pa čak i zubara. Prema broju radnika kojima plaća nije isplaćena vode Finvest Corp Čabar s 222 radnika, te »3. maj« MiD sa 212 radnika.


   Među tvrtkama na listi koje plaću nisu iskazale za više od deset radnika, su i Barel usluge iz Rijeke, koje od siječnja do svibnja nisu u prosjeku iskazale isplatu plaće za 68 svojih radnika, potom Agro-Trgovina Kukuljanovo za 35 radnika, Conditor iz Klane za 36 radnika, Amber restorani iz Rijeke za 22 radnika, Elektro Centar Primorje iz Viškova za 13 radnika, GP Porat 18 iz Kastva za 15 radnika, dok Hotel Jadran Bakar iz Bakra nije isplatio svojih 15 radnika, kaže lista Porezne uprave. Grader Inženjering iz Matulja također je na njoj, sa 16 radnika, Hip reklame Rijeka nisu je iskazale za 10 radnika, Interval Sroki za 21 radnika, Kamiro J. Čavle za 12 radnika, dok Kirica, d.o.o. za trgovinu turizam i ugostiteljstvo iz Crikvenice nije, tvrde u Poreznoj, isplatila 54 svoja radnika. KSC Rijeka također je na listi zbog neiskazivanja plaće za 17 radnika, Melanie iz Viškova (13 radnika), Nova mont plus Marinići (10 radnika), Pekara Adria Rijeka (16 radnika), a Peknjica Adria, također iz Rijeke, za 11 radnika. Na listi su i Pizza Express (10 radnika), Portal Matulji (13 radnika), Reful Radio iz Rijeke (11 radnika), Rek-al Rijeka (18 radnika), dok Rijekafrizer, tvrtka za brijačko-frizerske i pedikerske usluge iz Rijeke, plaću nije iskazala za 17 svojih radnika, stoji na listi koju je Porezna dala na uvid javnosti. Tu su još i Rimont Rijeka s 10 neisplaćenih radnika, dok Rio proizvodnja Rijeka plaću nije isplatila za 49 svojih radnika, navode iz Porezne.





Tvrtka Rektor, koja želi preuzeti pogone TIBO-a i čiji vlasnici, navodno, imaju u džepu ugovor vrijedan basnoslovnih 157,5 milijuna eura, također se našla na listi poreznih obveznika koji nisu isplatili plaće. Činjenica da pet mjeseci uzastopce u Rektoru za dvoje zaposlenih nisu bili u stanju isplatiti plaće dovoljno govori o financijskim kapacitetima ove riječke tvrtke s kojom je smjenjeni direktor TIBO-a Kristijan Cvjetović, kao čovjek kojeg je postavila država da vodi računa i brine o njezinoj imovini, potpisao takav ugovor da ga je NO ove matuljske tvornice već proslijedio policijskim i poreznim službama, a danas navodno ide i DORH-u. (O. A)



Na listi su iz PGŽ, a da imaju dvoznamenkasti broj radnika, između ostalih još i Scam marine iz Marčelji (21 radnik), Slatko i gorko iz Rijeke (10 radnika), Stomatološka poliklinika Jukica iz Rijeke (12 radnika), Televizija Primorja i Gorskog kotara (10 radnika), Vis gradnja Rijeka (12 radnika), itd. Na listi su i Novi Resort iz Novog Vinodolskog, te Neo Argentum iz Kostrene, no bez podatka o broju neisplaćenih radnika, odnosno, navodi se, za njih su podaci prikupljeni na temelju zapisnika Inspekcije rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Uz spomenute, na listi su i brojne druge tvrtke s jednim zaposlenim, odnosno jednoznamenkastim brojem radnika, koji također nisu dobili svoje plaće.


   Prvi komentari liste su da su se na njoj našle i neke tvrtke koje su već godinama »mrtve«, te one koje su privremeno zapale u teškoće i nastoje ponovno uhvatiti korak s tržištem. Pomiješane su, vele neki, kruške i jabuke, no kriterij je naravno – isplata plaće, a Porezna najavljuje češljanje situacije s ispunjavanjem tog cilja.