Tiskovna konferencija župana Zlatka Komadine

Županija s 500 tisuća kuna priskočila u pomoć: Otvorenje matuljske sportske dvorane u studenome

Tihana Tomičić

U tijeku su i radovi u školskoj sportskoj dvorani u Ravnoj gori, gdje je županija u novu kotlovnicu uložila milijun kuna, te radovi na obnovi Prometne i Strojarsko-brodograđevne škle u Rijeci, vrijedni 13,7 milijuna kuna, izvijestila je Medarić



RIJEKA Županija će s pola milijuna kuna dodatno pomoći opremanje sportske dvorane u Matuljima, te se njezino otvaranje očekuje do kraja studenoga ove godine, rekla je na konferenciji za novinare primorsko goranska dožupanica Marina Medarić.


Naime, 500 tisuća županijskih kuna već je »ugrađeno« u dvoranu, no zbog blokiranog računa u Credo banci, Matulji su tražili i dobili dodatnu pomoć.


U tijeku su i radovi u školskoj sportskoj dvorani u Ravnoj gori, gdje je županija u novu kotlovnicu uložila milijun kuna, te radovi na obnovi Prometne i Strojarsko-brodograđevne škle u Rijeci, vrijedni 13,7 milijuna kuna, izvijestila je Medarić. 




   Rebalansom proračuna, Primorsko goranska županija je predvidjela subvenciju linijskog autobusnog prijevoza u Gorskom kotaru, kao i novac za đake-putnike srednjoškolce. No, istodobno očekuju i subvencije općina i gradova, rekao je župan Zlatko Komadina.


To znači više od 300 tisuća kuna za subvencije, a u završnoj fazi su pregovori s Autotransom za prijevoz srednjoškolaca. Pritom, PGŽ nudi pomoć roditeljima za plaćanje karte, ako gradovi i općine ponude subvenciju, inače 75 posto plaća ministarstvo, a 25 posto roditelji.


Time župan Komadina nastavlja praksu da Županija pomaže najsiromašnijim lokalnim jedinicama i njihovim stanovnicima, ali uz uvjet da participiraju i sami gradovi i općine na koje se to odnosi. 


   Zamjenica Medarić najavila je i pomaganje lokalnih projekata kao što je Goranski sportski centar u Delnicama i gradnju skakaonica u Delnicama. Županija je do sada uložila 300 tisuća kuna, a rezervirano je 650 tisuća kuna.


Tu su se uključili i Grad Delnice sa 350 tisuća kuna i Hrvatski olimpijski odbor sa 140 tisuća kuna. Inače, župan Komadina je na press kolegiju naveo koliko aktivnih projekata trenutno ima Županija. 


   – S krajem rujna u provedbi je 120 projekata, od čega su 44 projektne ideje, 42 projekta su u evaluaciji, a 35 u provedbi. Županija podržava širok niz projekata od lokalne važnosti, od Ljetne pozornice u Opatiji do baštinskog centra u Viškovu. Što se tiče projekta županijske riznice, priprema se uključivanje kadrovske evidencije u sustav županijske riznice. Ustanove u kulturi, koje su među prvim korisnicima riznice, proširit će funkcionalnost na sve poslovne procese. Time dolazi do ušteda jer se izbjegavaju bankarske provizije, objašnjava Komadina. 


   Okončani su građevinski radovi na uređenju Spomen zbirke Domovinskog rata u Pomorskom i povijesnom muzeju, u tijeku je odabir podne i zidne rasvjete, no o izložbenoj dokumentaciji se tek idućeg tjedna očekuje dogovor s članovima braniteljskih udruga, jer udruge još nisu spremne podijeliti i ustupiti svu građu koju imaju, objasnila je zamjenica župana.