Press kolegij

Županija mora platiti milijun i pol kuna umjesto države za domove za starije, nezadovoljni su

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Vlada osigurala 11,9 milijuna kuna, što je 300.000 kuna više nego lani, ali ti iznosi ne prate rast troškova za plaće zaposlenih



RIJEKA – Zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je na redovitom press kolegiju kako je odlukom Vlade za četiri doma za starije u Primorsko-goranskoj županiji u decentraliziranim sredstvima osigurano 11,9 milijuna kuna za ovu godinu.


No, u Županiji su izrazito nezadovoljni tom odlukom:


– To jest oko 300.000 više nego prošle godine, ali ti iznosi ne prate rast materijalnih troškova za plaće zaposlenih, te regrese i božićnice koje podliježu nacionalnom kolektivnom ugovoru. Naravno da nitko ništa nema protiv rasta plaća djelatnicima, ali država bi svoje obaveze trebala poštivati.




Ovako će Županija iz svog vlastitog proračuna morati platiti oko milijun i pol kuna za te troškove, a što nije naša primarna obaveza, upozorava Medarić.


Podsjeća da je u četiri doma za starije – na Kantridi, u Voloskom, na Krku i na Lošinju – ukupno smješteno oko 900 korisnika, a zaposlenika je nešto preko 300.


– Naši domovi imaju zaista visok standard i korisnici su po anketama visoko zadovoljni standardom, ali troškovi za nas ne prestaju rasti, kazala je Marina Medarić.


Pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin najavila je prelazak još posljednje četiri županijske osnovne škole na rad iz dvije u jednu smjenu: škole Sv. Matej na Viškovu, Milan Brozović u Kastvu, Andrija Mohorovičić u Matuljima te Ivana Rabljanina na Rabu, a svi ti kapitalni projekti dogradnje tih objekata su u pripremi i uskoro će krenuti u realizaciju, ili su u tijeku.


Pri kraju je i energetska obnova osam škola, a pročelnica Stilin ističe da se u pet objekata koji su već obnovljeni već vide razlike u trošku za grijanje. Također, u tijeku je i otvaranje ponuda za izvođača radova na trenutno najvećem projektu – dogradnji škole Jelenje-Dražice sa sportskom dvoranom, što je projekt vrijedan 33 milijuna kuna. 


Na pitanje o izboru novog pročelnika za kulturu, te ravnatelja Doma Mali Kartec, zamjenica Marina Medarić kazala je da su oba natječaja još u tijeku, te da još ne može govoriti o ishodu tih natječaja.