Županijska skupština

Župan Zlatko Komadina tužit će državu zbog Marišćine

Tihana Tomičić

snimio I. TOMIĆ

snimio I. TOMIĆ

Županijski prostorni plan mijenjat će se zbog tri velike investicije: gradnje golf terena na Punti Križa na Cresu, širenja postojećeg ribogojilišta na Velom boku na Cresu, te gradnje aquaparka i novog autokampa na području Grada Krka



 Aktualni sat Županijske skupštine bio je prilika da župan Zlatko Komadina najavi podizanje tužbe protiv Republike Hrvatske zbog štete koju Županija i prateće tvrtke snose zbog daljnjeg odgađanja izdavanja uporabnih dozvola za CZGO Marišćina.


– Čekamo mjesecima, predlažemo izmjene Zakona o izvlaštenju i Zakona o gradnji, čekamo privremene dozvole, ali država ni na što ne reagira. Proračun trpi zbog nepostupanja raznih državnih tijela. Sve je već poprimilo oblik kompletnog apsurda i mi moramo posegnuti za takvim sredstvima – najavio je župan Komadina. Marišćina je trebala biti otvorena početkom godine, ali od tada »papirologija« stoji.


Odgovarajući na pitanja vijećnika Akcije mladih najavio je i da će se vjerojatno proglasiti elementarna nepogoda na području Gorskog kotara zbog šteta od nametnika potkornjaka, a najavio je i izmjene Županijskog prostornog plana, vjerojatno već na sljedećoj sjednici, za tri velike investicije: gradnju golf terena na Punti Križa na Cresu, za što je nadležna lokalna samouprava Malog Lošinja već izdala pozitivno mišljenje, potom širenje postojećeg ribogojilišta na Velom boku na Cresu, te gradnju aquaparka i novog autokampa na području Grada Krka.





– Gledajte, ako ugasimo Goranski sportski centar, opet ćemo imati Platak koji će se raspadati, morat ćemo zatvoriti Ledenu dvoranu u Delnicama itd. Pa gledajmo na to kao na jedno šire i dugoročno ulaganje u Gorski kotar, nije riječ samo o ustanovi, nego o cjelini aktivnosti koje ona sa sobom nosi. Nema tamo tko zna kakvog prihoda, ljudi, to znamo. Ali je pitanje šire društvene koristi. Uostalom, GSC je još uvijek dijete koje odrasta, daleko je od punoljetnosti, i normalno je da je još uvijek na roditeljskoj skrbi – odgovorio je župan Komadina na kritike oporbe.



Širi društveni interes


Zahtjev za izmjenom prostornog plana za Puntu Križa dala je tvrtka Jadranka Mali Lošinj, a aquapark i kamp gradila bi tvrtka GP Krk. Župan Komadina objasnio je svoj stav da županijski plan treba mijenjati samo ako je riječ i o širem društvenom interesu, a ne samo profitu samog investitora, a onda je rekao da je GP Krk u sektoru koji je pogođen krizom te je normalno da se želi razvijati i u novim djelatnostima, kao što je turizam. Jedan i drugi projekt, rekao je, od šireg su interesa za lokalnu zajednicu.


Skupština je na jučerašnjoj sjednici donijela i čitav niz financijskih odluka: podršku je dobilo izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, potom izvješće ŽUC-a, kao i drugi rebalans budžeta u ovoj godini, a također i izvješće o radu župana u prvih šest mjeseci 2016. godine. Dapače, izvještaj o radu župana usvojen je i bez rasprave, i jednoglasno, jednako kao i izvještaj o nalazu Državne revizije za 2015. godinu, koji je bio – bezuvjetan.


Opozicija iz redova HDZ-a zamjerila je čelnicima izvršne vlasti da je izvršenje proračuna slabo – riječ je o 46 posto izvršenja na prihodovnoj, te 41 posto na rashodovnoj strani, no pročelnik za financije Krešimir Parat objasnio je da su to uobičajena kretanja na početku godine.


– Kao i obično, loše planirate – poručio im je HDZ-ov Josip Rupčić, no Komadina mu je odgovorio da je »proračun možda nesavršen, ali je bezgrešan«.


Poluprazna čaša


– Za vas u oporbi čaša je uvijek poluprazna, to je normalno. No, mi smo odgovorno upravljali rizicima, a najveće rizike u Hrvatskoj provodi – sama država. Možete li zamisliti da se u prosjeku jednom godišnje mijenjaju porezni zakoni, i to redovito na štetu lokalne uprave. Zato mi svoj proračun uvijek oprezno planiramo. Lako ga je povećati na rebalansu kad imamo od čega, a imamo jer prihod od poreza na dohodak raste – rekao je Komadina.


U raspravu o reblansu, kojim je budžet tehnički povećan za 2,2 posto, odnosno 16 milijuna kuna, te sada konsolidirani proračun, sa svim korisnicima, iznosi 797 milijun kuna, najviše je rasprave bilo o saniranju dugova Goranskog sportskog centra.


– Vi svoje ustanove tretirate kao razmaženu djecu, oni stalno očekuju da im vi iz proračuna sanirate gubitke, a pitanje je trebamo li se možda konačno riješiti tog GSC-a, kojem ste opet dali 1,3 milijuna kuna za gubitke, a kamen nam je oko vrata – kazala je Tomislava Zečević-Pedić (HDZ). Josip Rupčić optužio je županijsku vlast da joj je, kao i obično, poduzetništvo i gospodarstvo zadnja rupa na svirali, pa tako i u rebalansu.


Odluke o izvršenju i rebalansu proračuna donosene su bez podrške oporbe, koja je bila ili suzdržana ili protiv.