Press kolegij

Župan Zlatko Komadina o realizaciji regionalne razvojne strategije: Od 2016. godine realizirano 160 projekata

Andrej Petrak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ



Župan Zlatko Komadina na press kolegiju prezentirao je dosadašnju realizaciju regionalne razvojne strategije pa naveo da je od 2016. godine realizirano 160 razvojnih projekata. Među projektima ističu se sportske dvorane u Baški i Kastvu, rekonstrukcija Područne škole u Puntu, uređenje prostora škole u Matuljima, niz uređenja luka, rješavanje ceste Lošinj – Veli Lošinj te realizacija Platka i sanacija ceste na Platku, naveo je župan.


– Cilj nam je u što većoj mjeri realizirati našu regionalnu razvojnu strategiju, a ovi projekti i podaci tome govore u prilog, rekao je Komadina, napominjući da su, po njemu, ostvareni osnovni ciljevi, a to su stvaranje okruženja za dinamično i konkurentno gospodarstvo, podizanje kvalitete života u zdravstvu te zaštita okoliša i ulaganje u infrastrukturu.


Najavio je da će Županija pomoći Bakru u gradnji dvorane Hreljin, a uz već obećanu pomoć u opremanju dvorane, nastojat će se pomoći i izgradnja s minimalno 500.000 kuna u sljedećem proračunu. Na isti način Županija namjerava pomoći i gradnju dvorane u Loparu, s milijun kuna za opremanje i pola milijuna kuna za gradnju. Župan je ujedno najavio radno političko ljeto, kako bi se dovršilo konstituiranje upravljačke strukture Županije.




– Kolege u Županijskoj skupštini imat će niz sastanaka, kako bi mogli odraditi sjednicu skupštine početkom rujna. Radit će se kroz ljeto. Nemamo neprijatelja već političke suparnike u HDZ-u i u sadašnjoj oporbi. Vidjet ćemo hoće li razgovori rezultirati postizbornom koalicijom, objasnio je župan Komadina.


Osvrnuo se na pripreme izmjena zakona o porezu na dohodak, kojima ponovo dolazi do promjena u financiranju općina, gradova i županija. Zalaže se za prijedlog Hrvatske zajednice županija, prema kojem bi se porez raspodijelio u iznosu od 60 posto gradovima i općinama, 20 posto županijama i 20 posto fondu financijskog izravnanja, koji bi ispodprosječnim županijama trebao omogućiti standard usporediv s razvijenim županijama.