Osigurana sredstva

Znanost s pokrićem: Riječkom centru izvrsnosti 5 milijuna eura iz EU fonda

Ingrid Šestan Kučić

Stipan Jonjić, Foto: Arhiva NL

Stipan Jonjić, Foto: Arhiva NL

Najavljeno financiranje prije svega je važno za znanstveni podmladak i njihovo zadržavanje u zemlji, iako će se kroz sredstva Centra izvrsnosti financirati i nabavka kapitalne opreme i potrošnog materijala. Centar koji predvodi prof. dr. Stipan Jonjić jučer su obišli predstavnici Europske komisije te državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić



RIJEKA – Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva sa sjedištem na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dobio je pet milijuna eura iz strukturnih fondova EU-a, odnosno gotovo 38 milijuna kuna, a tim povodom Centar su jučer obišli predstavnici Europske komisije i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić te Spomenka Đurić, državna tajnica za EU fondove u Ministarstvu regionalnog razvoja i Europskih fondova sa suradnicima. Naglašavajući kako su centri izvrsnosti nakon četiri godine od formalnog osnivanja napokon dobili zasluženo financiranje, i to europskim sredstvima, Antičić je istaknuo da se radi o deset znanstvenih centara izvrsnosti koji će se financirati s 50 milijuna eura.


– Riječ je o znanstvenim grupama koje ujedno imaju i najveću mogućnost pridonijeti hrvatskom »high tech« gospodarstvu, te dugoročno unaprijediti hrvatsku znanost. Stoga je jako važno da to krene sada – kazao je Antičić.


»Advance Grant«


Ocjenjujući riječki Centar izvrsnosti kao izvrsnu grupu znanstvenika koju predvodi prof. dr. Stipan Jonjić, državni tajnik je istaknuo da se također radi o izvrsnom znanstveniku koji jedini u hrvatskoj ima »Advance Grant« Europskog istraživačkog vijeća ERC.





Članovi Europske komisije jučer su obišli i kompleks Benčić te Grad Rijeku, a državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić kompleks Benčić je ocjenila kao projekt koji predstavlja refleksiju Rijeke.


– Još jednom se pokazalo da je dobra zamisao međusobno vezati fondove tako da imamo integrirana teritorijalna ulaganja koja se nadovezuju na programe iz drugih prioriteta, a na kraju se dobije sjajan koncept kakav će Benčić biti jednog dana kada se napravi sve ono što je planirano. Već sada se vide obrisi toga što će biti u budućnosti, a to će biti velik uspjeh za Rijeku ne samo kao Europsku prijestolnicu kulture, nego i u smislu revitalizacije jednog dijela grada – kazala je Đurić.



– To je najprestižniji i najkvalitetniji, ali i ujedno euoropski projekt koji je najteže dobiti – kazao je Antičić.


Pojašnjavajući kako Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva okuplja nekoliko grupa iz Rijeke sa Zavoda za histologiju i embriologiju te Centra za proteomiku riječkoga Medicinskog fakulteta, te nekoliko znanstvenika s drugih zavoda fakulteta i sveučilišta, prof. Jonjić je istaknuo da je unatoč izostanku financiranja protekle četiri godine Centar također intenzivno djelovao i polučio brojne uspjehe, zato što znanstvenici koji djeluju u okviru Centra imaju i druge znanstvene projekte. Najavljeno financiranje Centra izvrsnosti prije svega je važno za znanstveni podmladak i njihovo zadržavanje u zemlji, iako će se kroz sredstva Centra izvrsnosti financirati i nabavka kapitalne opreme i potrošnog materijala.


Brojna istraživanja


– Partnerske ustanove su Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačka Klinika za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«. Okupljamo više od 70 znanstvenika te pridruženih struka koje djeluju u okviru Centra, a najveći dio sredstava koje smo dobili utrošit će se za pokrivanje plaća zaposlenika – najavio je prof. dr. Jonjić.


U fokusu rada Centra su istraživanja međuodnosa virusa i imunološkog sustava, kao i dizajniranje cjepiva i vektora za prevenciju i liječenje različitih zaraznih bolesti i tumora koji pogađaju svjetsko stanovništvo. Neki od virusa koji će biti predmet pretkliničkih i kliničkih istraživanja u riječkomCentru izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva su citomegalovirusi (CMV) iz porodice herpesvirusa, virus ospica i zaušnjaka, hepatitis virus C te hantavirusi, uzročnici hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom.


Do sada su znanstvenici Centra objavili više od 150 radova, a voditelj Centra jučer je predstavnike Europske komisije upoznao i s Medicinskim fakultetom, istaknuvši da se radi o najstarijoj visokoškolskoj ustanovi Sveučilišta u Rijeci s petstotinjak zaposlenih. Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina napomenuo je kako su dobivena sredstva u skladu s dugoročnim strateškim ciljevima Medicinskog fakulteta da se pozicionira u sustavu znanosti i bude prepoznat ne samo u europskom, nego i međunarodnom znanstvenom prostoru.


– Dobra znanost ne može se raditi bez pokrića osnovnih troškova, a ljudi su naše najveće dobro. Dobivena sredstva dvostruko su veća od godišnjeg budžeta koji sami uspijevamo uprihoditi – zaključio je dekan.