Dječji vrtić

“Zlatna ribica” u Kostreni već je 20 godina mjesto radosti i veselja

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Dječji vrtić koji je Primorsko-goranska županija prošle godine proglasila najuspješnijim dječjim vrtićem, danas polazi 171 dijete u devet odgojno-obrazovnih skupina, od čega su dvije jasličke skupine i sedam za djecu vrtićkog uzrasta



KOSTRENA U Dječjem vrtiću »Zlatna ribica« jučer je prigodnom svečanošću obilježeno 20 godina od osnivanja ove kostrenske ustanove koja je s radom započela 5. listopada 1998. godine. Dječji vrtić koji je Primorsko-goranska županija prošle godine proglasila najuspješnijim dječjim vrtićem, danas polazi 171 dijete u devet odgojno-obrazovnih skupina, od čega su dvije jasličke skupine i sedam za djecu vrtićkog uzrasta.


– Dvadeset godina rada obilježilo je dvadeset generacija djece koje su ovdje odrastale. Svako dijete ostavilo je trag u ovom vrtiću, kao što je i vrtić zauvijek ostao dio njihovog djetinjstva. Od početka našu smo djecu odgajali promičući istinske vrijednosti koje će, vjerujemo, ostati trajno utkane u njihove živote. Naš je vrtić više od odgojno-obrazovne ustanove i snažno je integriran u svakodnevni život zajednice, njeguje kulturni identitet, govor i sudjeluje u svim njezinim aktivnostima i potrebama. Nadamo se da smo bili kvalitetna podrška i našim roditeljima, osnažujući ih na njihovom putu roditeljstva.


Sve to ne bi bilo moguće bez truda i predanog rada djelatnika vrtića koji je prepoznat i nagrađivan od strane brojnih institucija i ustanova. Nastojat ćemo da i u budućnosti naš vrtić bude prepoznatljiv po kvaliteti rada i mjesto zdravog odrastanja, u koje djeca s veseljem dolaze i s radošću ga se sjećaju – kazala je ravnateljica »Zlatne ribice« Jasminka Pribanić.




Prije dvadeset godina u vrtić je bilo upisano 30 djece koji su pohađali jednu skupinu, a danas se za njih 171 i devet različitih dobnih skupina brine 18 odgajatelja, ravnateljica, pedagoginja, zdravstvena voditeljica, psiholog, administrativno i računovodstveno osoblje, kuhar, dvije pomoćne kuharice i pet spremačica. U provođenju programa sudjeluju i stručnjaci različitih profila koji s odgajateljima svakodnevno rade na podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada s djecom kao što su osobni asistenti za djecu s posebnim potrebama, kineziolog i drugi vanjski suradnici.


– Dvadeset godina rada našeg vrtća i isto toliko generacija polaznika koji su ovdje proveli neke od najljepših i najveselijih trenutaka djetinjstva, najbolje govore o kvaliteti rada i predanosti djelatnika. Nastojanje da budu potpora roditeljima, da osluškuju potrebe svakog djeteta, čuvaju okoliš i zagovaraju zdrav život, pretvorilo je ovaj vrtić u kuću dobrih emocija, radosti i veselja, poručila je okupljenima zamjenica kostrenskog načelnika Đurđica Matešić Bilobrk poželjevši svima uspjeh u daljnjem radu i puno lijepih i sretnih obljetnica.


Nova zgrada vrtića koja je službeno otvorena prije točno 19 godina nadograđena je 2012. godine, čime je kostrenski vrtić proširen za još četiri odgojne skupine. Prošle je godine dovršeno uređenje dvorišta koje se odvijalo u nekoliko etapa, a prilikom uređenja dvorišta vodilo se računa da ono djeci omogućuje sigurnu, stimulativnu i raznovrsnu igru.