Dodjela priznanja

Zlatna kuna Županijske komore Rijeka Plodinama, Montelektru i Olivariju

Hina



Ovogodišnje priznanje ‘Zlatna kuna’ HGK – Županijske komore Rijeka za najuspješniju veliku tvrtku u ponedjeljak je dobila trgovačka tvrtka Plodine, u kategoriji srednjih tvrtki dobitnik je kastavski Montelektro specijaliziran za automatizaciju pivovara, a u kategoriji malih tvrtki putnička agencija Olivari iz Malinske.


 Nagrada za životno djelo pripala je dugogodišnjem djelatniku Rijeka cesta i Hrvatskih cesta te predavaču na Pomorskom fakultetu Matiji Gladu.


 Priznanja za značajnija ulaganja primili su predstavnici Jadran galenskog laboratorija (JGL), koji je ostvario projekt izgradnje novog proizvodnog kompleksa Pharma Valley. Toj tvrtci dodijeljeno je i priznanje za najuspješnijeg izvoznika u Primorsko-goranskoj županiji. Priznanje za značajno ulaganje dobila je i tvrtka Cedar koja ulaže u drvno-prerađivačku industriju, a oko 30 milijuna eura uložila je u pilanu u Vrbovskom dok je za značajno ulaganje u hotelskoj industriji Zlatna kuna pripala tvrtki Jadranka iz Malog Lošinja, koja planira nova ulaganja od oko 200 milijuna eura. 




 Osim JGL-a, najuspješniji izvoznici su Brodogradilište 3. maj i Remontno brodogradilište Viktor Lenac.


 Za posebne rezultate priznanje je dodijeljeno Luci Rijeka koja je ostvarila značajan rast prometa, tvrtki Ris za razvoj softvera te  agenciji Katarina Line za  uspjehe na irskom i britanskom tržištu.


 Za inovacije su priznanja dodijeljena Jadroliniji za projekt e- Jadrolinija, Eko projektu za inovaciju tretiranja otpadnih voda u marinama i Alius grupi za rješenje za precizno laboratorijsko mjerenje.


 Predsjednik HGK Luka Barilović rekao je prilikom dodjele nagrada da ne možemo biti zadovoljni sve dok gospodarski rast ne prijeđe stopu od 3 posto na godišnjoj razini, odnosno onoliko koliko je potrebno za otplate kredita. Kazao je da se dosta govori o funkcioniranju komore, navodeći da je vizija novog vodstva prelazak na samofinanciranje. 


 Ocijenio je da si Hrvatska ne može dozvoliti luksuz dugog čekanja nove vlade te apelirao da se pregovorima što prije dođe do stabilne vlade ili da se raspišu novi izbori.