Vrhunska zabava i sport

Živnuo Kampus: Stigli prvi sudionici Europskih sveučilišnih igara

Denis Frančišković

Predah - Prve su stigle vaterpolistice Nizozemske / Foto S. Drechsler

Predah - Prve su stigle vaterpolistice Nizozemske / Foto S. Drechsler

Došlo je oko 140 sportaša, a ponedjeljak će biti glavni dan prijema. Do tada još malo testiramo službe i operativna tijela. Sve bi trebalo biti u najboljem redu, posložili smo kockice – tvrdi Haris Pavletić



Odbrojavanje je u samoj završnici, a uz Zagreb i Rijeka je spremna za Europske sveučilišne igre. Još pokoje završno šminkanje i saniranje dio je uobičajenih predradnji gotovo na svim velikim natjecanjima. Pa tako i Kampusu na Trsatu, logističkom srcu riječkog dijela Igara. S jučerašnjim debelim celzijevskim »plusom« definitivno je živnuo i studentski centar u kojem će sljedećih dana zajedno vrijeme provoditi mlade sportske nade iz dobrog dijela Europe.


Prvi su stigli vaterpolisti Škotske iz Edinburgha, iza sebe imali malo putešestvje, ali i brzo se snašli. Društvo su im radile i vaterpolistice Nizozemske… Raspoloženje je bilo na visini, vrućini unatoč.


– Nedjelja je na neki način »nulti« dan prijema, došlo je u prvom dijelu oko 140 sportaša, a ponedjeljak će biti glavni dan prijema. Do tada još malo testiramo službe i operativna tijela. Sve bi trebalo biti u najboljem redu, mislim da smo posložili kockice. Dvorane su spremne, smještaj također. Još poneko čišćenje. Nema više nerazjašnjenih stvari. Rijeka je spremna, čeka nas 15 dana vrhunske zabave i sporta – istaknuo je Haris Pavletić, prvi dopredsjednik organizacije ESI-ja, koji je zajedno s rektorom Riječkog sveučilišta Perom Lučinom i Danijelom Bradamante, dopredsjednicom Odbora za marketing ESI-ja došao zaželiti dobrodošlicu prvim sportašima.


Ništa bez volontera




Natjecanja u Rijeci počinju sutra, a održavaju se u sedam sportova, rukometu, judu, taekwondou, vaterpolu, plivanju, košarci (3×3) i para-plivanju, i to u Dvorani mladosti i Marino Cvetković u Opatiji, Centru Zamet i SRC »3. maj« te na Bazenima Kantrida, dok će se »haklati« na Korzu.


U Rijeku stiže oko 1.400 sportaša iz 36 zemalja, s 335 sveučilišta… Njih 310 bit će s hrvatskih sveučilišta, a najviše ih dolazi iz Velike Britanije (160).


– Nakon vaterpolista dolaze nam rukometaši. To su dva sporta za koja je rezerviran ovaj tjedan. Sportaši pomalo dolaze, akreditiraju se… U pogonu je i info pult, press centar… Naravno ništa bez volontera. A naši volonteri kojih u Rijeci ima 300-tinjak vrijedno rade, a zanimljivo među njima su i dva stranca, jedan iz Portugala, a drugi s Kosova. Na raspolaganju su gostima od 0-24. Zasad sve ide svojim tijekom, nema nekih primjedbi, sportaši i sportašice ne kriju zadovoljstvo – kaže Sanja Tumara, voditeljica press centra.



Od danas do srijede u Opatiji se održava Rektorska konferencija u opatijskom hotelu 4 opatijska cvijeta, a u srijedu u zagrebačkom hotelu Esplanada.


Ceremonija zatvaranja Igara je 25. srpnja u 21 sat na Korzu u režiji Krešimira Dolenčića i uz prijenos Hrvatske televizije.



Akreditirani gosti imat će povlaštene cijene kod Taxi Cammea, a svoje linije treninizima i natjecanjima prilagodio je i Autotrolej. Spremaju se i brojna druga događanja, izložbe, koncerti, predstave, par– tyji…


– Transport je također kvalitetno riješen svima od Kampusa do sportskih objekata i nazad. Organizirali smo im i zabavne sadržaje, gotovo svaku večer su i otvoreni partyji. Prvi, Welcome party po riječkim kafićima je već danas, dobrodošli su i svi građani. Svaku večer iza 21 sat bit će organizirana događanja i zabave i u Kampusu, ali i na nekim drugim mjestima, kao i Beach party – zaključuje Tumara.


Pozitivno ludilo


Šušur Sveučilišnih igara sve je prisutniji. Brine se o svakom detalju, a kad je u pitanju Rijeka i Hrvatske nema sumnje da će gosti biti zadovoljni.


– Mala, pozitivna ludnica je posljednji tjedan. A to na nas čeka i sljedećih sedam dana. No, lijepo je da se sve to događa kod nas – istaknuo je u žurbi Damir Glavan, zadužen za vaterpolska događanja na Kantridi gdje već danas ujutro počinju treninzi.