Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
19. travnja 2019.
Neugodne scene na Vežici

Živi zid spriječio deložaciju: Obitelj Lovrenović ostala u gradskom stanu unatoč sudskoj presudi

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2015. u 7:51 2015-07-03T07:51:30+02:00

Nakon 20-minutnih pregovora između službenih osoba i prosvjednika izvršenje ovrhe je prekinuto. Radi se o stanu u vlasništvu Grada Rijeke koji je Gordani Lovrenović bez pravne osnove u podstanarstvo dao korisnik tog stana Branko Žgaljardić. O njegovom će statusu Grad tek odlučiti nakon što stan dobije natrag

RIJEKA Živi zid predvođen Ivanom Viliborom Sinčićem i Antoniom Dražovićem spriječio je jučer deložaciju obitelji Lovrenović iz gradskog stana u Ulici Ratka Petrovića na Vežici, a koju je sudskim putem zatražio korisnik tog stana Branko Žgaljardić.

Gordana Lovrenović ima stan u Viškovu, te kuće u Kninu i Travniku

– Gordana Lovrenović obraćala se u nekoliko navrata Gradu Rijeci u svezi rješenja svog stambenog pitanja, te je ista upućena na koji se način i po kojem postupku dodjeljuju u najam stanovi kojima Grad Rijeka raspolaže. Ista je upućena da prilikom formiranja slijedeće Liste prioriteta podnese zahtjev za davanje stana u najam odnosno uvrštenje na Listu, ukoliko za isto bude ispunjavala propisane uvjete. Naime, u sudskom postupku koji je vođen po tužbi Branka Žgaljardića protiv Gordane Lovrenović utvrđeno je da je imenovana zajedno sa svojim bivšim izvanbračnim suprugom vlasnica na jednake dijelove stana broj 6 u potkrovlju, koji se sastoji od hodnika, kuhinje s dnevnim boravkom, WC-a s kupaonicom, dvije sobe i dva balkona, ukupne površine 53,47 kvadratna metra na Viškovu. Nadalje, uvidom u pravomoćnu sudsku presudu Općinskog suda u Rijeci utvrđeno je da je Gordana Lovrenović na sudskom ročištu iskazala da je »sa svojim nevjenčanim suprugom  suvlasnica na jednake dijelove stana u Viškovu, da ima naslijeđenu kuću u Kninu sa većom okućnicom i obradivim zemljištem« i da »sama kuća ima površinu 180 m2«, te da je »osim toga vlasnica kuće u Travniku u Bosni i Hercegovini koja ima površinu 80 kvadrata«, navode u Gradu Rijeci.
Odjel gradske uprave za komunalni sustav zaključio je zbog svega da Grad Rijeka ne samo da nije u obvezi, već nema ni pravne osnove temeljem koje bi Gordani Lovrenović dodijelio stan u najam, budući da prema važećoj Odluci o najmu stanova pravo na dodjelu stana u najam ima osoba koja, između ostalog, ispunjava i uvjet da nema u vlasništvu/suvlasništvu ili drugom obliku korištenja kuću ili stan na području Republike Hrvatske.

– Grad Rijeka deložira osobu preko treće osobe koja nema nikakve veze s tim stanom. Ovo je velika sramota, a ovakvih slučajeva ima puno. Nastojat ćemo da se ovakve stvari više ne događaju. Pozivam riječkog gradonačelnika da se izjasni o ovom, ali i o drugim slučajevima, rekao je koordinator Živog zida za Rijeku Antonio Dražović. Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da je došao dati podršku riječkim kolegama iz Živog zida kako bi se pomoglo gospođi koja je u teškoj situaciji.

Povici Pokreta otpora

– Nije u redu da se ovakve stvari događaju u državi u kojoj godišnje nestaju deseci milijarda kuna. U isto vrijeme nema uopće socijalne osjetljivosti pa moramo pomagati građanima, kazao je Sinčić.

Odvjetnik Branka Žgaljardića i on sam nisu htjeli komentirati cijeli slučaj, već su samo poručili da imaju pravomoćnu presudu u kojoj je sve navedeno, te da je jednako tako ugroženo pravo na dom i Branku Žgaljardiću.

Oko deset sati ujutro, u pratnji policije, došla je sudska izvršiteljica, ali nije mogla provesti rješenje o deložaciji jer su se ispred ulaza ispriječili članovi Živog zida, ali i riječkog Pokreta otpora koji su došli dati podršku. Uz povike »SDP mafija!«, »Obersnel, lopove!«, »Kolinda, javi se«, »Liniću u zatvor«, »Pravo na dom!«, »Kriminalna država!«, članovi Živog zida i Pokreta otpora prepriječili su ulaz u zgradu, a nakon pregovaranja koje je trajalo 20-ak minuta, izvršenje ovrhe je prekinuto.

U Gradu Rijeci, koji je vlasnik stana, naveli su da je Gordana Lovrenović u tom stanu bez valjane pravne osnove.

– Grad Rijeka dodijelio je navedeni stan u najam Branku Žgaljardiću 1999. godine, temeljem Liste prioriteta za davanje stanova u najam utvrđene za razdoblje od 1998/2000. godine. Nije točan navod da je predmetni stan imenovanome dodijelio tadašnji gradonačelnik »kao zaslužnom građaninu.« Kontrolom korištenja stana koju su izvršili djelatnici Direkcije za komunalno redarstvo Grada Rijeke utvrđeno je da je Branko Žgaljardić predmetni stan neovlašteno dao u podnajam Gordani Lovrenović. Upućena mu je opomena kojom mu je naloženo da iz stana iseli podnajmoprimca i započne koristiti stan. On je dostavio tužbu protiv Gordane Lovrenović kojom je pred Općinskim sudom u Rijeci pokrenuo postupak radi predaje stana u posjed. U siječnju 2013. godine Općinski sud u Rijeci donio je rješenje kojim je naložio Gordani Lovrenović da predmetni stan slobodan od osoba i stvari preda u posjed Branku Žgaljardiću, navode u Gradu Rijeci.

Problemi sa suprugom

Kontrolom korištenja stana u rujnu 2013. godine utvrđeno je da stan i dalje koristi Gordana Lovrenović s obitelji pa je Žgaljardiću upućen otkaz ugovora o najmu stana.

Koristila podstanarsku subvenciju na temelju netočnih podataka

U Gradu Rijeci navode da je gospođa Lovrenović od 2009. godine pa do 30. lipnja 2012. godine, odnosno i kroz period u kojem je koristila predmetni stan, koristila subvenciju Grada Rijeke za podstanarinu u iznosu od 750 kuna za stan na adresi Zvonimirova 16, iz čega proizlazi da je Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke davala netočne podatke kako bi ostvarila traženu subvenciju. Zbog činjenice da je gospođa Lovrenović neosnovano koristila navedeno pravo, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb mogao je pokrenuti postupak naknade štete, od čega se odustalo s obzirom da se radi o majci dvoje djece korisnika stalne pomoći. Utvrđeno je da Gordana Lovrenović ne podmiruje troškove stanovanja za stan na Vežici tako da dug troškova stanovanja iznosi 9.271 kuna, od čega se na najamninu odnosi iznos od 319,66 kuna, zaključili su u Gradu Rijeci.

– Po primitku otkaza ponovo se obratio Gradu Rijeci pisanim podneskom u kome je naveo da predmetni stan nije davao u podnajam, niti je postojala njegova namjera da ga ne koristi, već da je zbog bolesti oca istome trebao biti na pomoći 24 sata dnevno, da je u to vrijeme Gordana Lovrenović zbog problema s bivšim izvanbračnim suprugom morala napustiti stan u Benčanima koji je koristila, da je na nagovor prijateljica, sažalivši se, dopustio imenovanoj privremeno korištenje predmetnog stana, da je nakon poboljšanja zdravstvenog stanja oca zamolio istu da napusti predmetni stan, međutim, da je ona izjavila da nema namjeru napustiti stan, da je po primitku opomene poduzeo sve zakonom propisane radnje da iseli Gordanu Lovrenović i da mu ista vrati stan u posjed, te da zbog sporosti pravosuđa to do danas nije ostvario. Uzimajući u obzir da je Branko Žgaljardić pokušao postupiti po opomeni, odnosno iz stana iseliti podnajmoprimca i započeti koristiti stan, da je u tom smislu poduzeo sve dopuštene pravne radnje, da je dokaze o istome dostavio Gradu Rijeci, međutim, da po opomeni nije mogao postupiti budući da Gordana Lovrenović odbija iseliti iz stana, odlučeno je da će se o njegovom prigovoru na otkaz ugovora o najmu stana odluka donijeti po okončanju sudskog postupka i preuzimanju stana u posjed, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.

U siječnju 2015. Žgaljardić je Gradu dostavio presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je odbijena žalba Gordane Lovrenović izjavljena protiv presude Općinskog suda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka