Promjena politike

Živi zid se nekad s policajcima sukobljavao po deložacijama, sad bi im darovali državne stanove

Biljana Savić

Foto Biljana Savić

Foto Biljana Savić



RIJEKA – Kako građani mogu očekivati sigurnost i povjerenje od policije, ako Vlada ne jamči sigurnost i povjerenje policijskim djelatnicima, zapitao se na konferenciji za novinare koordinator Živog zida za Primorsko-goransku županiju Antonio Dražović uz poruku da će Živi zid učiniti sve da se policijskim službenicima omogući sigurnost i dostojanstven život.


– Mi u Živom zidu suosjećamo s našim policijskim djelatnicima, upoznati smo s problematikom jer nam mnogi službenici i anonimno pišu o problemima unutar MUP-a. Živ zid, kao parlamentarna, sada i europarlamntarna stranka, iskoristit će sva sredstva da pritisnemo institucije, pogotovo Vladu, da se policijskim službenicima omogući dostojenstven život, sigurnost i povjerenje, kazao je Dražović.


Umirovljeni policajac Siniša Ferenčić kazao je da na području cijele Policijske uprave Primorsko-goranske postoji isti problem, da niti jedna policijska postaja nema popunjenost iznad 50 posto i u svim postajama imaju isti problem kako napraviti raspored službe i pokriti cijeli teren s polovinom ljudi.




– Danas su došli na genijalnu ideju, tako da jednostavno ukinu jednu postaju i s ljudima iz obje postaje dobiju veću kadrovsku popunjenost. Tako sad nova policijska postaja ima teren od Mrtvog kanala pa sve do Klane, dok ne znamo koliko je policijskih djelatnika u smjeni na terenu. Stvarno se trebamo zapitati za svoju sigurnost, ustvrdio je Ferenčić i dodao da je MUP raspisao i novu uredbu o pričuvnoj policiji kojom, između ostaloga, traže od umirovljenih djelatnika povratak na posao.


– To znam iz prve ruke, jer sam bio tajnik udruge umirovljenika do početka ove godine. Problem popunjenosti predstavlja kadroviranje svih radnih mjesta vezanih za kancelarijsko poslovanje. Tako da su popunjena sva šefovska mjesta, a na terenu nedostaje djelatnika, kazao je Ferenčić, detektiravši stambeno pitanje kao ključni razlog deficita policijskih službenika.


– Općenito je poznato da se rijetko tko iz naših krajeva javlja za posao policajca, to su uglavnom ljudi iz slabije razvijenih krajeva Hrvatske, poput Like i Slavonije, a zbog visokih troškova živiota gledaju da se čim prije vrate kući. Nekoliko kolega je dalo otkaz u policiji i otišli su raditi u inozemstvo. Također, čak i novi djelatnici koji su još uvijek pod ugovorom u kojemu su obavezni raditi 5 godina u policiji raspituju se koliko bi trebali platiti odštetu jer planiraju otići raditi vani, kazao je Ferenčić i naglasio da su u Istarskoj županiji taj problem su riješili na način da je u većim gradovima lokalna samouprava odlučila plaćati smještaj policijskim djelatnicima i tako spriječili njihov odlazak, dok u našoj županiji za to nema sluha.


U više navrata sam kao potpredsjednik županijskog odbora za Socijalno partnerstvo i civilno društvo spominjao ovu problematiku, ali sam dobio odgovore kako bi to trebala rješavati lokalna samouprava. Također smo pokušali problem rješavati na lokalnoj razini u gradu Rijeci i to sa našom pokojnom kolegicom Mirjanom Jukić, međutim bezuspješno. Jedino se u gradu Malom Lošinju riješio smještaj za 5 policijskih službenika, kazao je Ferenčić


Darko Rakić, koordinator Živog zida za Rijeku, kazao je da bi rješenje bilo aktivnim policajcima dodjeliti stanove iz državnog fonda, koji bi 20-30 godina rada ostajali u njihovu vlasništvu.