Blagdan Božića

Žive jaslice pred katedralom sv. Vida

Mirjana Grce

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

U betlehemskoj štalici, uz koju su bili anđeli i ovca s janjčićem, i u koju su se Isusu došla pokloniti tri kralja, Svetu obitelj je predstavljala mlada riječka obitelj Šorić – roditelji Kristina i Paolo s četveromjesečnom Gracijom



RIJEKA Pred katedralom sv. Vida sinoć su uprizorene žive jaslice, k tome i riječju oslikavši i opjevavši Isusov dolazak na svijet. U betlehemskoj štalici, uz koju su bili anđeli i ovca s janjčićem, i u koju su se Isusu došla pokloniti tri kralja, Svetu je obitelj predstavljala mlada riječka obitelj Šorić – roditelji Kristina i Paolo s četveromjesečnom Gracijom.


Okupljenim Riječanima tom je prilikom Božić čestitao riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, poručivši da nas Božić poziva na ljubav i solidarnost prema svakom čovjeku, posebno prema najslabijima; da Božić shvatimo u njegovom izvornom smislu, a to je Božja ljubav i solidarnost prema nama.


Uprizorene jaslice, recital o Božiću i koloplet božićnih pjesama – »Radujte se narodi«, »Djetešce nam se rodilo«, »Svim na zemlji mir, veselje«, »U to vrijeme godišta«, »Božić je judi« i mnoge druge – sve je to bio prekrasan uvod u božićnu radost i mir.




Žive jaslice su u Rijeci, pred prvostolnicom, lani održane prvi put, a i ove ih je godine kao i prošle, u suradnji s riječkom katedralom priredila Zajednica Krista Kralja Udruge Desetina.


– Željeli smo Riječanima pokazati događaj od prije 2000 godina – opisati i oslikati Isusovo rođenje. Učinili smo to živim jaslicama, prizorom, riječju i pjesmom, rekla je prof. Ines Turković iz Zajednice Krista Kralja, udruge vjernika koja je za ovo lijepo uprizorenje jaslica angažirala dvadesetak svojih starijih i mlađih članova.