Zanimljive radionice

Zimska škola CTK Rijeka za djecu, mlade – i odrasle: Naučite 3D modeliranje, izradite robota ili vjetrenjaču

Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Centar tehničke kulture Rijeka otvorio je upise u Zimsku školu za djecu, mlade i odrasle, koja će od 3. do 11. siječnja ponuditi čak deset izuzetno zanimljivih i raznovrsnih radionica. Na radionici Izrada vjetrenjače s Arduinom, učenici 7. i 8. razreda osnovne te učenici srednjih škola naučit će kako osmisli projekt vjetrenjače. Za mlade, ali i nešto starije, osmišljena je radionica izrade 3D prototipa, na kojoj će se dizajnerske ideje polaznika pretočiti u fizičko obličje kroz 3D modeliranje. Radionica Video meštri za učenike srednjih škola naučit će ih kako se radi pretprodukcija te kako se snima i kako se montiraju videozapisi.


Robot vs robot djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole podučit će kako se od kockica izgrađuju roboti te kako se oni programiraju. Tu je i radionica za one koji vole izvoditi »spačke« na računalu (4. – 8. razred osnovne škole), kao i za buduće programere (5. – 8. razred osnovne škole), koji će naučiti programirati u programskom jeziku Python. Učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole imat će priliku saznati kako se uz pomoć mikrokontrolera micro:bitova pametnim može učiniti gotovo sve, a za istu je dob namijenjena i radionica modelarstva koja će podučiti kako se reže, pili, lijepi i stvara model broda. Osnovci od 1. do 5. razreda imat će priliku naučiti i kako pravilno odvajati otpad te spasiti iskorištene stvari, na radionici Daj 5 za reciklažu, a učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole možda požele pohoditi radionicu animiranog filma.


Sve radionice održavaju se u CTK Rijeka (Školjić 6), a termini i prijavnice za polaznike nalaze se na njihovim web stranicama, www.ctk-rijeka.hr.