Smeće

Zero Waste Hrvatska: Marišćina pokazala nefunkcionalnost regionalnih centara

Andrej Petrak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Taj prvi izgrađeni centar ne funkcionira pa se smeće iz Rijeke i okolice počelo prevoziti diljem Hrvatske, a računi su nedavno građanima narasli više od 110 posto



RIJEKA   Četrnaest udruga i inicijativa iz koalicije Zero Waste Hrvatska upozorava na posljedice nerazumnog forsiranja izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Navode da su isplate milijuna u tvrtkama koje ne rade ništa, povećanje računa građanima, gomilanje smeća, požari i zagađenja samo neki od problema nastali zbog manipulacije smećem kroz te centre. Pozivaju sve razine vlasti u Hrvatskoj na odustajanje od njih i uspostavu kvalitetnih lokalnih sustava odvajanja, ponovne uporabe, kompostiranja i recikliranja otpada, kojem postojeći i planirani centri bazirani na MBO tehnologiji ne služe i nikada nisu služili.


– Napokon je na svjetlo dana izašla činjenica na koju upozoravamo već godinama – da centri služe kao privid da se nešto radi, a zapravo su  faktor u osiguravanju nereda u sustavu gospodarenja otpadom koji služi bogaćenju pojedinaca kroz štete za okoliš i građane – izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.


Nefunkcionalnost regionalnih centara dobro je vidljiva i na primjeru prvog izgrađenog centra – Marišćine kod Rijeke, dodaje, ističući da se zbog njegova nefunkcioniranja smeće iz Rijeke i okolice počelo prevoziti diljem Hrvatske do Koprivnice, kamioni se prevrtali po autocesti, a mjesečni računi građanima Rijeke nedavno narasli više od 110 posto.




– Hrvatski »stručnjaci« koji godinama drže ljestve zagovornicima takvog sustava alibi za to povećanje cijene nalaze u skupoći sustava odvajanja, što je neistinito i demantirano u praksi. Otok Krk je napravio računicu koja pokazuje da je sustav odvojenog prikupljanja i lokalne obrade upola jefitniji od odvoženja u Marišćinu na obradu i deponiranje – zaključuje se u priopćenju.