Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
11. prosinca 2019.
Savez inovatora PGŽ-a

Željko Žic dobitnik nagrade »Ivan Luppis« za iznimna inovatorska postignuća

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2019. u 20:16 2019-01-16T20:16:13+01:00

Riječ je  o najvećem godišnjem priznanju koje se  dodjeljuje  za iznimna postignuća inventivnog rada

RIJEKA Željko Žic dobitnik je Nagrade Ivan Luppis, najvišeg godišnjeg priznanja koje Savez inovatora Primorsko-goranske županije dodjeljuje za iznimna postignuća inventivnog rada, a koje mu je uručeno na svečanost dodjele nagrada održanoj u Gradskoj vijećnici u Rijeci, u organizaciji Saveza inovatora Primorsko-goranske županije i IN kluba inovatora Rijeka.

Kako je tom prigodom istaknuto, u tekućoj godini dodjeljuje se samo jedna Nagrada, koja se sastoji od diplome i statue Ivan Luppis. Statua je stilizirana riba torpedo, prema kojoj je i riječki »spasilac obale«, autora Ivana Luppisa dobio svoje ime, a Rijeka postala poznata po proizvodnji ovog tehnički složenog proizvoda.

Ostali dobitnici

Tijekom svečanosti uručene su i nagrade mladim inovatorima za 2018. godinu. Kako je istaknuto, svrha natjecanja mladih inovatora i same dodjele Nagrade je buđenje kreativnosti kod mladih, poticanje da sami nađu praktičnu primjenu i predvide sve alternative svojeg tehničkog rješenja. Organizator tog izbora inventivnih radova koji se nagrađuju je Savez inovatora PGŽ-a, a pokrovitelj PGŽ.

Prvu nagradu osvojio je Josip Kelentrić iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, koji je, uz mentoricu Ružicu Kamenjašević napravio rad »e-abeceda PGŽ«. Druga nagrada ide »Svjetlosnom komunikatoru«, koji su izradili Frane Linić i Adrian Zubčević iz Tehničke škole Rijeka, s mentorom Sanjinom Gotićem, a treća »Biometrijskoj bravi«, učenika Dannyja Gucula i Edina Merdanovića, s mentorima Borisom Caputom i Tomislavom Matićem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka.

Također, uručena su i priznanja školama i udrugama – Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Tehnička škola Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, Udruga inovatora Šterika – Praputnjak i Zajednica tehničke kulture Rijeka. Svake godine Komisija istakne jednog mentora koji je svojim radom zalaganjem u proteklom periodu to i zaslužio, a ove je godine to Tomislav Matić.

Inova Mladi

Na svečanosti su, također, podijeljene nagrade s izložbe Inova Mladi, održane u svibnju prošle godine u Zagrebu i 43. Hrvatskog salona inovacija Inova 2018., održanog sredinom studenoga prošle godine, također u Zagrebu, gdje su mladi riječki inovatori osvojili brojne medalje. Posebnu nagradu na Inovi Mladi dobio je mentor Boris Caput za dugogodišnji doprinos radu s mladim inovatorima.

Prvi put mladi inovatori sudjelovali su na Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih Inventum Ilok 2018., gdje je brončanim odličjem nagrađen Tomo Galović iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, koji je s mentorom Guidom Ćikovićem izradio »RFID identifikator«. Posebno priznanje za sudjelovanje na izložbi Inventum dobili su Savez inovatora PGŽ-a Rijeka i Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka. Savez inovatora PGŽ-a dobitnik je državne nagrade »Faust Vrančić«, za doprinos razvoju tehničke kulture u 2017.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.