Direktor riječkog komunalnog društva otvorio dušu

Željko Mažar najavio restrukturiranje VIK-a zbog gubitaka

Damir Cupać

Ne smatram se društveno neodgovornim, niti socijalno neosjetljivim. Ne spadam ni u onu kategoriju menadžera kojima je profit jedini i isključivi motiv poslovanja jer osobno držim da se na isporuci vode ne smije i ne treba zarađivati, već je učiniti dostupnom svima, izjavio je Mažar

RIJEKA  Građani Rijeke i svi korisnici usluga Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija od 1. srpnja 2011. godine plaćat će do 13 posto skuplju vodu. Varijabilna cijena vode za građane iznosit će 10,80 kuna po kubiku, u odnosu na dosadašnjih 9,49 kuna, a riječ je o povećanju od jedne kune i 31 lipe. Za poslovne prostorije ukupna varijabilna cijena povećana je s 16,97 kuna na 18,74 kune.Valja podsjetiti da je zadnji put voda poskupjela 2009. godine i to za oko 40 posto.

Vijest da Građanima Rijeke od 1. srpnja voda poskupljuje do 13 posto, koju je portal Novilist.hr objavio u utorak, izazvala je veliko zanimanje čitatelja, pa i direktora Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Željka Mažara čije komentare možete pročitati na navedenom linku.


– Ne smatram se društveno neodgovornim, niti socijalno neosjetljivim. Ne spadam ni u onu kategoriju menadžera kojima je profit jedini i isključivi motiv poslovanja jer osobno držim da se na isporuci vode ne smije i ne treba zarađivati, već je učiniti dostupnom svima. Ovo je jedna od najtežih odluka koju sam bio prisiljen donijeti. No, nitko mi ne daje za pravo da svojim nepostupanjem ugrozim funkcioniranje sustava i Komunalnog društva. Najmanje što mogu učiniti je javno se ispričati svim našim korisnicima zbog novih cijena i zamoliti ih za razumijevanje, izjavio je Mažar, te pojasnio da Odluka o cijenama vodnih usluga donosi značajne novine u odnosu na postojeći sustav cijena jer je zbog zakonskog usklađenja uveden fiksni dio cijene vodnih usluga u iznosu od 10,65 kuna mjesečno bez PDV-a.


Fiksni dio plaćaju svi korisnici bez obzira na količinu isporučene vode izmjerene na vodomjeru, za razliku od ostalih cijena usluga koje su varijabilne i obračunavaju se ovisno o količini isporučene vode ili ispuštene otpadne vode. Ne radi se ni o kakvom novom nametu jer su i do sada ti troškovi bili sadržani u cijeni vode, odnosno odvodnje, a sada se zasebno iskazuju.




Nekadašnja jedinstvena cijena usluge javne odvodnje sada se sastoji od cijene usluge skupljanja otpadnih voda i cijene usluge pročišćavanja, a ona zavisi od kategorije korisnika i količini isporučene vode. Cijena usluge pročišćavanja jedinstvena je za sve korisnike usluga i plaćat će je korisnici čije otpadne vode završavaju na uređaju.


Zakon o vodama utvrdio je da su sabirne i septičke jame sastavni dio sustava javne odvodnje. Stoga je predviđeno da se usluga pražnjenja i odvoza njihovih sadržaja pruža pod istim uvjetima, odnosno po istoj cijeni kao i ostalim korisnicima koji su spojeni na sustav javne odvodnje. Po prvi put svi naši građani imat će uslugu javne odvodnje pod istim i nediskriminirajućim uvjetima, naveo je direktor VIK-a, koji je svoju tvrdnju ilustrirao kućom u Ulici Blažićevo čiji je vlasnik od prosinca prošle godine do travnja ove godine platio preko 11.000 kuna za pražnjenje septičke jame. Po novom sustavu cijena bi za uslugu odvodnje iznosila 600-ak kuna, dok bi ukupni račun za sve usluge iznosio oko 3.000 kuna.


Direktor VIK-a Željko Mažar otvorio je dušu i priznao da su se uvjeti poslovanja unatrag nekoliko godina dramatično promijenili – na gore. To je rezultiralo minusom u poslovanju od oko 20 milijuna kuna.


– Ni u najgorim scenarijima nismo mogli predvidjeti da ćemo prošlu godinu isporučiti manje od 15 milijuna kubika vode. Samo za vrijeme moga mandata isporuke su se smanjile za osam milijuna kubika i ne očekujem neke promjene.


U tim uvjetima koncentrirali smo se na kontrolu troškova poslovanja, vodeći računa da ne ugrozimo funkcioniranje sustava. Troškovi poslovanja su nam na razini 2003. godine, imamo 317 zaposlenih kao i prije deset godina, plaće su vraćene na prosjek iz 2008. godine i niže su od hrvatskog prosjeka, ukinuta je isplata božićnica…


U isto vrijeme znatno je povećana dužina vodovodne i kanalizacijske mreže, povećan je broj priključaka. Unatoč svim poduzetim mjerama morat ćemo u sljedećih 90 dana predložiti dodatne korake, uključujući i restrukturiranje Komunalnog društva, najavio je Mažar.