Još uvijek nije suspendirana

Željka Marković i dalje vodi Direkciju poslovnih objekata Grada Rijeke

Damir Cupać

Za sada Grad nema saznanja da je Županijski sud potvrdio optužnicu protiv Željke Marković pa s obzirom na to ne možemo suspendirati službenicu, tumači Ksenija Linić



Grad Rijeka već je vodio sudski postupak zbog istog razloga kao u slučaju Davorke Gregorović sa zakupnikom koji je tužio Grad jer u prostoru nije bila visina koja zadovoljava minimalne tehničke uvjete. No, zakupnikov tužbeni zahtjev odbijen je iz čega se može zaključiti da će i u slučaju da zakupnica Gregorović tuži Grad Rijeku za povrat jamčevine tužbeni zahtjev biti odbijen, zaključili su u Direkciji poslovnih objekata.



    – U odnosu na radno-pravni status Željke Marković, u kontekstu nastale situacije, mjerodavne su odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kao i odredbe Zakona o kaznenom postupku. Prema Zakonu o kaznenom postupku, kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice na Županijskom sudu. Tek tada stječu se uvjeti za obaveznu suspenziju službenika, u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Za sada Grad Rijeka nema saznanja da je Županijski sud potvrdio optužnicu protiv Željke Marković pa s obzirom na to ne možemo postupiti po Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i suspendirati službenicu, protumačila je pročelnica Ureda Grada Ksenija Linić. 


    Prostor u Ciottinoj




Dakle, gospodarenje gradskim poslovnim prostorima i dalje vodi Željka Marković, a jedan od njenih prijedloga gradonačelniku koji je Obersnel prihvatio tiče se i spornog poslovnog prostora u Ciottinoj ulici 12/c koji je izlicitirala kći Biserke Gregorović, odnedavno umirovljene državne inspektorice koja je također optužena sa Željkom Marković u istom predmetu kojim se USKOK bavio. 


    Naime, gradonačelnik Obersnel odbio je zahtjev Davorke Gregorović koja je tražila povrat uplaćene jamčevine za pristup natječaju za davanje u zakup navedenog poslovnog prostora u iznosu od 15.000 kuna. 


    – Davorka Gregorović zakupnik je poslovnog prostora u Ciottinoj 12 c, površine 16 m2, namijenjenog za djelatnost trgovine bižuterije i kožne galanterije uz ugovorenu mjesečnu zakupninu od 2.048 kuna, odnosno 128 kuna po kvadratu. Temeljem Ugovora o zakupu godine zakupnik je bio u obvezi započeti plaćati zakupninu 1. srpnja 2011. godine, a ugovorenu djelatnost trebao je započeti obavljati 1. kolovoza 2011. godine. Grad Rijeka sklopio je sa zakupnikom Ugovor o suglasnosti za preinaku poslovnog prostora dana 13. lipnja ove godine. Izvidom na licu mjesta utvrđeno je da radovi nisu izvedeni. Zakupnica se 15. srpnja 2011. obratila zamolbom da Grad izvede građevinske radove za dobivanje potrebne visine (ukopavanje poda), odnosno ako isto ne izvede da joj se vrati jamčevina u iznosu od 15.000 kuna jer nije u mogućnosti u takvom prostoru obavljati trgovinu na malo.   


Naplaćene tri zakupnine


Od uplaćene jamčevine naplaćene su tri zakupnine, za srpanj, kolovoz i rujan, u iznosu od 5.903 kune. Prostor je uzet u zakup u viđenom stanju te da Grad nema obvezu izvođenja traženih radova. Zakupnica se ponovo 6. rujna 2011. godine obratila zamolbom da joj se vrati uplaćena jamčevina u iznosu od 15.000 kuna nakon čega će vratiti posjed prostora Gradu jer nakon svih događanja vezanih za prostor više nema interesa za zadržavanjem istog, naveli su u Direkciji za poslovne objekte, priznavši da je točno da visina ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete za obavljanje djelatnosti. 


    – No zakupnik je primio poslovni prostor u viđenom stanju te se stoga ne može pozivati na nedostatak poslovnog prostora. Zakupnik je prilikom pregleda poslovnog prostora trebao postupati pažnjom dobrog gospodara, pa se ne može pozivati na nepoznavanje propisa – navode u Direkciji poslovnih objekata.