Izbora neće biti, ali...

Zelena stranka ima uvjet za podršku proračunu: Babić traži da Komadina smijeni Fabijanića

Tihana Tomičić

SDP mora promijeniti odnos prema koalicijskim partnerima. Ne mogu ideje biti bacane u koš samo zato jer nisu SDP-ove, a smatramo da su kvalitetne za sve građane, smatra čelnik zelenih Aljoša Babić



RIJEKA » Građani se ne moraju bojati, novih izbora za Županijsku skupštinu neće biti, poručio je javnosti jučer vijećnik Zelene stranke Aljoša Babić, zbog čijeg je izostanka sa sjednice Županijske skupštine prije nekoliko dana vladajuća SDP-ova koalicija izgubila većinu te izvješće o izvršenju proračuna nije prošlo na glasanju. No, to ne znači, rekao je, da će odustati od svojih zahtjeva na koje ima pravo kao koalicijski partner, a među njima su osnovna dva zahtjeva: da proračun za 2015. godinu bude sastavljen na način koji će uvažiti i prijedloge Zelene stranke, u prvom redu kroz traženje da se napokon krene u projekt gradnje azila za životinje; te drugo – da se SDP-ov predsjednik Skupštine Erik Fabijanić zamijeni nekom drugom osobom, jer to nije čovjek koji okuplja, rekao je jučer Babić.


Nije provokacija


– Erik Fabijanić je osoba koja je protiv sebe uspjela okupiti sve stranke oporbe, od HDZ-a do Laburista, a mi iz koalicije smo osjetili način na koji on radi. Tražim da se izabere druga osoba, iz SDP-a naravno, ali da dobijemo osobu koju će većina iskreno podržati – kaže Babić.


  Kako je poznato, u Skupštini sedmočlana SDP-ova koalicija ima 23 ruke, a oporba 22, a glas koji »pluta« je glas Aljoše Babića koji već jednom nije glasao za županovo izvješće, dok se prošloga tjedna nije pojavio jer je, kaže, bio na službenom putu. Njega je stoga šef koalicije Zlatko Komadina pozvao na sastanak u četvrtak, danas, no dok Komadina možda nudi ruku pomirenja, Babić je već izašao s novim prijedlogom – o smjeni njegova prvog suradnika Fabijanića.




  – Nije to provokacija, to je naša želja da se bolje komunicira i radi, objašnjava Babić.


Prozivka zbog fejsa


Čini se da ga je najviše naljutilo što je Erik Fabijanić na sastanku koalicije prošloga tjedna prije Skupštine Aljošu Babića grubo prozvao i napao zbog njegovih Facebook objava, u kojima je često ironičan i ismijava Komadinu. »Čini mi se da SDP među svojim aktima u arhivi ima i ispise svih mojih Facebook objava. Ako je to bitno za građane PGŽ, onda ja ništa ne shvaćam«, rekao je.



Danas će se, dakle, susresti Zlatko Komadina, glavni čovjek vladajuće koalicije, i Aljoša Babić, čovjek o čijem glasu ovisi odluka hoće li uskoro doći do novih izbora. Komadina nam nije htio otkriti na što će pristati u razgovoru sa svojim »čudnovatim« partnerom, no sigurno je da si Babić nije pomogao prijedlogom o smjeni Fabijanića.



  – Postoje spekulacije da ja želim rušiti Skupštinu, ali to nije točno. Mi nismo dio nikakvog lobija niti interesne grupe, samo tražimo da se uvaže naši prijedlozi kao članice koalicije. Zelena stranka uvijek je bila stabilan partner SDP-u, već 5 godina. Nikoga ne ucjenjujemo svojim jednim glasom, ali pitamo se, ako smo toliko nebitni, da li bi Zlatko Komadina pobijedio u prvom krugu prošle godine da nije bilo nas i nama sličnih, ili bi morao u drugi krug kao Vojko Obersnel? Da li bi imao većinu od 23 glasa da i mi nismo u tom savezu? Podsjećam da su četiri vijećnika dobili samo po D’Hontu i da su odlučivali promili, a ne postoci. Upravo zato što je većina tako tijesna smatramo da je važno da na čelu Skupštine bude neka osoba koja okuplja, a ne ova koja razdvaja. Nažalost, Fabijanić nije faktor stabilnosti – on je u sukobu s vlastitim premijerom, vlastitom strankom, opozicijom, možda i Gradom Rijekom. Što od toga imaju građani PGŽ – upitao se Babić. Misli da Županija nije otok, da treba graditi mostove, lobirati kod Vlade za PGŽ, a da Komadinina ekipa to sada ne čini.


Najvažniji suradnik


Vrlo je teško očekivati da župan Komadina pristane na ove zahtjeve Zelene stranke jer mu je upravo Fabijanić prvi i najvažniji suradnik u stranci, te nam je poručio da će izjave na ovu temu davati tek nakon četvrtka. Zbog svega toga novinari su Babića pitali bi li on bio tiši da mu je koalicija dala neko mirno radno mjesto u županijskom sustavu, no se na to naljutio:


  – Pa ja sam uvijek bio privatnik, što bih ja radio u sustavu županije, zar bih bio pripravnik? Nemojte biti smiješni – rekao je.


  Nezadovoljan je što Komadina i SDP nisu podržali njegove prijedloge oko Gorskog kotara, oko uvođenja županijske himne, oko privlačenja investitora za Gay Resort itd. – zapravo, niti jedan prijedlog dosad.


  – Neću rušiti proračun, neću rušiti koaliciju, nisam neozbiljan, neću to činiti čak ni ako se ne prihvati prijedlog o odlasku Fabijanića, ali SDP mora promijeniti odnos prema koalicijskim partnerima. Ne mogu ideje biti bacane u koš samo zato jer nisu SDP-ove, a smatramo da su kvalitetne za sve građane – zaključio je Babić.