Foto M. Gracin
Niz je načina, koji ništa ne koštaju, a smanjuju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti od kojih godišnje umire 17 milijuna ljudi. Stručnjaci naglašavaju zdrave izbore za zdravlje srca u svakom domu – u prvom redu zdravu prehranu i zabranu pušenja, veću fizičku aktivnost te prepoznavanje vlastitih rizika
RIJEKA Danas se obilježava Svjetski dan srca pod motom »Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje«. Ove je godine Svjetski dan srca posvećen otkrivanju utjecaja okruženja na razvoj kardiovaskularnih bolesti, kao i pitanju povećava li okruženje rizične faktore za njihov nastanak. Kardiovaskularne bolesti, naime, i dalje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, a trenutno su odgovorne za 17,3 milijuna smrti godišnje te se do 2030. godine predviđa rast i do 23 milijuna smrtnih slučajeva. S druge strane, ukoliko se obrati pozornost na rizične faktore, poput korištenja duhana, nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti, većinu kardiovaskularnih bolesti moguće je prevenirati.
Prilika za reviziju
Vrlo često za nastanak kardiovaskularnih bolesti društvo krivi pojedinca i njegove nezdrave životne navike, okruženje u kojem pojedinci žive, rade i zabavljaju se, ima veliki utjecaj na njihovu sposobnost da donose prave odluke za zdravlje našega srca.
Nutricionisti KBC-a Rijeka prigodno će obilježiti ovogodišnji Svjetski dan srca kroz podizanje svijesti o ulozi prehrane u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti modernog doba. Cijeli tjedan u kuhinji KBC-a Rijeka promovirat će se raznolika prehrana bogata namirnicama antioksidativnog i protuupalnog djelovanja. Sažetim informacijama o nekim lako dostupnim, nutritivno visokovrijednim namirnicama zaposlenicima će se skrenuti pozornost na ulogu raznolike prehrane u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.
Liječnici i ostali zaposlenici bolnice jučer na meniju za zajutrak imali sendvič s raženim kruhom, filetima dimljenog lososa, rajčicom i rigom te bijelom kavom. Za doručak na meniju su bili integralni keksi, dok se za ručak nije nudilo meso već juha od komorača i cvjetače, polpete od graška u sezamu, batat s origanom i ružmarinom te salata od matovilca. Zdravo se nastavilo i za užinu uz kolač bundeve i čaj od đumbira i limuna, a za večeru se serviralo varivo od slanutka i poriluka, raženi kruh, salata od svježe cikle i acidofilno mlijeko.
Danas će za zajutrak u riječkoj bolnici biti graham kruh s namazom od avokada i maslinovog ulja i kakao, dok je za ručak u ponudi juha od brokule, dinstana junetina, kus-kus sa sjemenkama lana te salata od kupusa.
Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije poručuju kako svatko, bez obzira na okruženje u kojem živi, ima pravo na donošenje ispravnih odluka u korist zdravlja svojeg srca. Postoji niz načina, koji ništa ne koštaju, a omogućavaju smanjivanje rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
Roditelji primjer