Sportski kinološki klub

Zbog straha od koronavirusa otkazana izložba pasa u Rijeci na koju su trebali doći Talijani

P. N.

Foto  Kristijan Cimer/HaloPix/PIXSELL

Foto Kristijan Cimer/HaloPix/PIXSELL

"Dragi izlagači, želimo vas obavijestiti da je CACIB RIJEKA 2020 odgođen zbog širenja koronavirusa. Kinološki klub Rijeka uputit će zahtjeve Hrvatskom kinološkom klubu i FCI o mogućnosti određivanja drugog datuma za nastup nakon što su ispunjeni svi uvjeti za održavanje događaja bez ikakve opasnosti za zdravlje ljudi", priopćeno je iz Sportskog kinološkog kluba Rijeka



Sportski kinološki klub Rijeka objavio je na svom Facebooku da se izložba pasa u Rijeci, na koju je trebalo doći dosta Talijana, odgađa zbog širenja koronavirusa, piše Index.


 

“Dragi izlagači, želimo vas obavijestiti da je CACIB RIJEKA 2020 odgođen zbog širenja koronavirusa. Kinološki klub Rijeka uputit će zahtjeve Hrvatskom kinološkom klubu i FCI o mogućnosti određivanja drugog datuma za nastup nakon što su ispunjeni svi uvjeti za održavanje događaja bez ikakve opasnosti za zdravlje ljudi. Nakon što smo dobili informacije o širenju koronavirusa u Italiji, Kinološki klub Rijeka odmah je reagirao slanjem upita u vezi s postupcima i protokolom svim nadležnim tijelima. Kako do sada nismo dobili službene odgovore, samoinicijativno odgađamo CACIB Rijeka 2020 do daljnjeg. Zaštita zdravlja ostaje prvi i najvažniji prioritet Kinološkom klubu Rijeka, a budite sigurni da ćemo uvijek postupiti u skladu s tim. Molimo pratite naše obavijesti radi ažurnih podataka o radnjama koje poduzimamo. Također vas molimo za razumijevanje s obzirom na ove okolnosti. Nastojat ćemo odgovoriti na sve vaše upite što je prije moguće”, stoji u obavijesti na njihovoj stranici.


“Kao što možete vidjeti na našim stranicama izložba se odgađa. Kako smo bili cijelo jutro u pregovorima s nadležnim službama nismo bili uz e-mail. Stav SKK Rijeka je, kao što smo i navodili, da je zaštita zdravlje prioritet u svim našim postupanjima”, odgovorili su Indexu iz SSK Rijeka.




“Održavanje izložbe može biti opasno”


Na izložbu je trebalo doći i dosta izlagača iz susjedne Italije, u kojoj je sedmero mrtvih i više od 200 zaraženih koronavirusom. To je učinilo Italiju jednim od najvećih žarišta ovog virusa na svijetu, a Ministarstvo zdravstva nije zabranilo održavanje ove izložbe iako dr. Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, smatra da bi održavanje izložbe moglo biti opasno.


Organizator izložbe je na svojoj Facebook stranici jučer izvijestio da će se CACIB Rijeka održati kako je planirano. Lani je na ovoj izložbi bilo izloženo 1750 pasa i izložba traje cijelu subotu i nedjelju te se očekivao velik broj posjetitelja.


Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije rečeno je da ih je organizator izložbe kontaktirao. No nisu dobili naputak da zabrane njeno održavanje, piše Index.


“Jesu, kontaktirali su nas. Savjetovao sam im da otkažu izložbu, odnosno preporučio sam im da izlagači iz Italije ne dolaze, no dolazak im nije zabranjen. Svi koji dođu iz zaraženih područja iz Italije će biti stavljeni pod zdravstveni nadzor koji će obaviti granična inspekcija, pratit ćemo ih dok su u Hrvatskoj. Oni će se moći slobodno kretati dok su u Hrvatskoj, ali se moraju javiti epidemiologu, a mi ćemo ih evidentirati. I kroz 14 dana se moraju javiti ako imaju znakove bolesti”, rekao je za Index Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Rekao je da su to odluke Ministarstva zdravstva kojih se oni drže.


“Prosudba je da se ne zabrani izložba”


Novinari Indexa pitali su koliko je opasno da se održi izložba na koju će doći i Talijani.


“Čini mi se da bi moglo biti opasno, no prosudba je da se ne zabrani izložba. Gledajte, može biti opasno, a i ne mora biti, tko bi to znao. Kako god, nema nikakvih zabrana, a krizni stožer Ministarstva zdravstva odlučuje o postupcima koje mi lokalno primjenjujemo. Iskreno ne znam tko bi mogao zabraniti održavanje ove izložbe”, rekao je dr. Rončević za Index.


Rijeka: Svi naputci dolaze iz Ministarstva zdravstva


Kontaktirali smo i Grad Rijeku. Oni su nam rekli da za sve traže mišljenje struke.


“Svi naputci koji se tiču zabrana i restrikcija dolaze iz kriznog stožera Ministarstva zdravstva, oni odlučuju o svemu, a mi provodimo”, rekli su nam iz Grada Rijeke.