Ubojstvo iz nehaja

Zbog smrti mladog para u agroturizmu u Istri odgovarat će dimnjačar koji nije provjerio dimnjak

Marica Košta

arhiva NL

arhiva NL

»Time je znatno povećana koncentracija ugljikovog monoksida u apartmanu kojeg su navedene osobe udisale te preminule zbog trovanja ugljikovim monoksidom«, piše u optužnici



 Nakon provedene istrage smrti mladog para Patrika Blaška iz Poreča i Lare Nikolić iz Vrvari u agroturizmu Milena u Bačvi prije više od godinu dana, Općinsko državno odvjetništvo u Puli je podiglo optužnicu protiv 24-godišnjeg dimnjačara. Tereti ga se za počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti. Zakon za to predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina, odnosno od jedne do osam godina.


Dimnjačara, neslužbeno doznajemo tada zaposlenog u tvrtki D.I.M.Š.O. iz mjesta Čavli, odvjetništvo tereti da je 18. srpnja 2015., dakle tri mjeseca prije tragedije, u turističko-ugostiteljskom objektu u Bačvi, obavljajući poslove dimnjačara, iz nehaja, propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao, pa nije niti utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan i nije nije obavijestio opskrbljivača da isključi dovod plina dok se dimovod ne dovede u ispravno stanje. Dimnjak je u takvom neispravnom stanju ostao u uporabi pa je 25. listopada ujutro u apartmanu u kojem su spavali Patrik i Lara došlo do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala kroz elektro-instalacije i instalacije klima uređaja. »Time je znatno povećana koncentracija ugljikovog monoksida u apartmanu kojeg su navedene osobe udisale te preminule zbog trovanja ugljikovim monoksidom«, piše u optužnici.


Nakon obdukcije i toksikološkog vještačenja potvrđene su sumnje da su Patrik i Lara umrli od trovanja ugljikovim monoksidom, no nikome isprva nije bilo jasno kuda je taj podmukli ubojica našao put u apartman u kojemu nije bilo nijednog plinskog trošila, a niti dimovodnih otvora.




U razjašnjenje tragične smrti mladog para su uz istarsku policiju i Državno odvjetništvo od početka bili uključeni vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« iz Zagreba. Tada je provedeno i tehničko vještačenje dimovodnog sustava, ali ni to još nije bilo dovoljno da se utvrdi otkud je monoksid prodirao u sobu i usmrtio dvoje mladih na spavanju. Nagađalo se da je monoksid ušao u sobu zbog neispravnog ili oštećenog dimovodnog kanala pa kroz fuge, žbuku ili pukotine u zidu. Međutim u sobi u kojoj je dvoje mladih tragično skončalo nije bilo ni fuga, ni dimovodnih otvora, ni pukotina u zidu.. Ipak, daljnja istraga pokazala je da je kobni plin našao put kroz elektroinstalacije i instalacije klima uređaja..