Odluka o naplati parkirališta u Kampusu podijelila akademsku zajednicu

Zbog plaćanja parkinga jedino Filozofski zaratio sa Sveučilištem

Ingrid Šestan Kučić

Sveučilište nema namjeru zarađivati na svojim ljudima, već se radi isključivo o pokrivanju troškova održavanja garaža, smatra rektor prof. dr. Pero Lučin



RIJEKA  Odluka Sveučilišta u Rijeci da od ove akademske godine zaposlenici svih fakulteta smještenih u Sveučilišnom kampusu moraju plaćati parkirališno mjesto u garaži ukoliko ga misle koristiti, podijelila je mišljenje akademske zajednice, jer dok su djelatnici Filozofskog fakulteta »zaratili« sa Sveučilištem i na Fakultetskom vijeću donijeli odluku da neće izdvajati 50 kuna mjesečno za parkiranje automobila, djelatnici ostalih fakulteta ne dijele takvo mišljenje i odluku Sveučilišta bez pogovora su prihvatili.


Tako zaposlenici Učiteljskog fakulteta, koji dijeli zgradu s Filozofskim fakultetom, svoje automobile parkiraju u garažu za što dnevno izdvajaju dvije kune, dok djelatnici Filozofskog fakulteta bojkotiraju odluku Sveučilišta i svoje automibile ostavljaju nepropisno parkirane oko same zgrade i stvaraju prometni nered, a istovremeno je garaža s 200 parkirnih mjesta poluprazna.


Dekanica Učiteljskog fakulteta, prof.dr. Jasna Krstović, kaže kako je 95 posto zaposlenika koji na posao dolaze automobilima već sklopilo ugovore s tvrkom Kampus d.o.o. koja upravlja garažama.




   – Svega su jedna ili dvije osobe odbile plaćati parkirno mjesto iz principa. Međutim, mi tu raspravu nismo stavili na Fakultetsko vijeće, a nismo ni polemizirali oko toga. Jasno nam je da su troškovi evidentni, a za one koji moraju plaćati parkirno mjesto, to je sitan novac. Dobili smo veliki standard koji se treba održavati. Naravno da bi bilo bolje da ne plaćamo ništa, ali kako je tako je, kaže prof. dr. Krstović.


  


Rasprava na Vijeću


Isto mišljenje dijeli i prof. dr. Aleksandra Deluka Tibljaš, dekanica Građevinskog fakulteta koji također posjeduje garažu te navodi kako je vijest o naplati garaže na toj visokoškolskoj ustanovi prošla mirno, bez ikakvih komentara djelatnika.


Međutim, na Filozofskom fakultetu čiji su djelatnici na Fakultetskom vijeću proveli raspravu o toj temi, vijest o plaćanju garaže nije dobro prihvaćena, a svoje negodovanje zaposlenici obrazlažu činjenicom da ih naplaćivanje parkiranja dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na djelatnike fakulteta koji nisu smješteni u Kampusu i čiji djelatnici ne plaćaju parkirališna mjesta.


Naplatom parkirališta, tvrde članovi Fakultetskog vijeća, narušava se i odvijanje redovnih djelatnosti fakulteta, kao što su znanstveni skupovi i dolazak gostiju, a navode i da se komercijalizacija prostora i stvaranje dodatnih prihoda ne može vršiti preko djelatnika Sveučilišta.


   Rektor Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin takve tvrdnje odbacuje jer kako ističe, Sveučilište nema namjeru zarađivati na svojim ljudima, već se radi isključivo o pokrivanju troškova održavanja garaža.   


Stav i bojkot svojih zaposlenika dekan Filozofskog fakulteta prof.dr. Predrag Šustar ne želi komentirati. Takvu svoju odluku dekan obrazlaže činjenicom da za tim nema potrebe, jer jedino što je relevantno prema njegovom mišljenju stav je Fakultetskog vijeća koji je on, kao dekan, obavezan podržati.    – Bez obzira kakav moj stav bio, to je moja osobna stvar i bezpredmetno je o tome polemizirati – kaže prof. dr. Šustar.    Iako su zaposlenici većinom glasova na Fakultetskom vijeću izglasali bojkot odluke naplate parkirnih mjesta, rat sa Sveučilištem ipak nisu svi djelatnici podržali, jer nekolicina ih se odlučila samoinicijativno potpisati ugovore s Kampusom d.o.o. i platiti parkirališno mjesto u garaži.


Dodatni standard


– Činjenica je da se parkiranje svugdje naplaćuje, a osobno i sam plaćam parkiranje u Kampusu. Odluka o naplaćivanju garažnih mjesta odavno je donesena, ali nam je trebalo dosta vremena da je provedemo. Iz tog smo razloga osnovali trgovačko društvo Kampus d.o.o. koje je neprofitno i čiji je zadatak upravljati prostorom Kampusa. Održavanje garaža financijski je prilično zahtjevno i želimo da ti troškovi ne idu na teret studenata i istraživanja. U drugim se kampusima takve stvari daju u koncesiju, a mi smo rekli da ćemo sami upravljati njima te da će se sav prihod utrošiti na održavanje Kampusa. Upotreba garaže dodatni je standard koji imaju djelatnici u Kampusu, a od Kampusa d.o.o. tražili smo da tu uslugu naplaćuje samo onoliko koliko je potrebno da se pokriju troškovi održavanja – ističe rektor.


   Dodajući kako na Sveučilištu postoji puno samoodrživih projekata, među koje se ubrajuju i prostori Kampusa, rektor najavljuje kako tvrtka Kampus d.o.o. ima zadaću pokretanje i drugih aktivnosti kojima će preuzeti i održavanje okoliša u Sveučilišnom kampusu.