Solidarnost poduzentika

Zbog duga prekinuo radove na OŠ Srdoči

Ivor Balen

Runil će završiti posao, a ja ću izgubiti svoje 192.000 kuna koje mi Fenix duguje. Lijepo sam ih zamolio da se povuku s gradilišta, kaže Slaviša Ljubojević. Radnici Runila su ga poslušali



RIJEKA Kastavski poduzetnik Slaviša Ljubojević, vlasnik građevinske tvrtke Akvamarin i bivši kooperant na dogradnji Osnovne škole Srdoči, zaustavio je jučer radove ispred najveće riječke škole zbog dugova koje prema njemu još uvijek ima glavni izvođač radova, tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda. Ljubojević je na Srdočima bio angažiran na radovima iskopa i odvoza koje je krajem rujna prošle godine prekinuo nakon što je ostao bez novca. Kako kaže, Fenix mu nije plaćao, a on je iscrpio vlastite zalihe.


U nekoliko navrata u studenom prošle godine dolazio je na gradilište prijeteći da će spriječiti daljnje radove dok mu se ne plati, ali osim medijske pozornosti i kratkih intervencija policije, nakon kojih bi se povukao, nije postigao nikakav efekt. Fenix mu je i dalje dužan, a svoje probleme glavni izvođač riješio je angažmanom novog kooperanta da dovrši Ljubojevićev posao, tvrtke Runil iz Svilnog.   


Intervenirala policija


– Slučajno sam ovuda prolazio i vidio da novi kooperant radi moj posao. Rekao sam mu da se lijepo povuče i makne s gradilišta jer ne može raditi posao dok se meni ne plati. Oni će završiti posao, a ja ću izgubiti svoje 192.000 kuna koje mi duguju. Zato ovo ne mogu dozvoliti, lijepo sam ih zamolio jer oni znaju moju priču. Ako treba, blokirat ću radove tako što ću parkirati kamion na gradilište, pa ako ga mogu odvesti, neka ga odvezu, govorio je jučer ispred gradilišta ogorčeni Ljubojević.




 Rukovodioci i djelatnici Runila su ga poslušali i vrlo brzo nakon njegove intervencije, napustili su gradilište. Iz Fenixa su zvali policiju, koja je kratko došla na uviđaj, porazgovarala s Ljubojevićem i vrlo brzo napustila gradilište. Malo nakon policije, gradilište je napustio i kamion Runila.


– Po računicama Fenixa, sada sam ja njima dužan jer su mi poslali kontraračune. Tvrde da sam im dužan za struju, vodu, najam WC-a. Dakle, dužan sam im za struju koju oni ne plaćaju školi još od lipnja prošle godine. Ja samo želim svoje 192 tisuće kuna s PDV-om, koliko mi Fenix duguje. Taj dug unazadio je moje poslovanje za cijelu radnu godinu. Ja sam zbog tog potraživanja dalje dužan, primjerice za gorivo, koje nemam od kuda platiti. Situacija je takva da jednostavno moramo stati i riješiti problem. Kada oni meni plate, neka dalje radi ovdje tko god hoće i završi radove, kaže Ljubojević.


Tako se na Srdočima jučer mogao vidjeti primjer solidarnosti malih poduzetnika. Kako je objasnio Mentor Hasani, jedan od djelatnika Runila, takva solidarnost trebala bi biti nešto posve uobičajeno.


– Ja se neću vraćati sigurno. Ako čovjek kaže da su mu dužni, tko može garantirati da će nama biti plaćeno, rekao je Hasani.


Pomicanje rokova


Drugi dio priče je što radovi na dogradnji OŠ Srdoči ionako kasne, a sada će, očito, kasniti još više. Oko dogradnje najveće riječke škole podiglo se dosta prašine budući da su se roditelji pojedine djece žalili na način na koji je organizirana nastava u vrijeme kada je škola zatvorena. Oko 750 učenika je, naime, bilo prisiljeno tekuću školsku godinu započeti u drugim školama, pri čemu su pojedini roditelji imali velike primjedbe u vezi organizacije smjena za »izbjegle« Srdočane u drugim školama.


Radovi su počeli 16. lipnja 2011. i prvotno je bilo predviđeno da će trajati godinu dana, u kojem slučaju bi mali Srdočani cijelu školsku godinu morali odraditi izvan matične škole. Zbog toga je postavljen novi rok za sredinu veljače, čime bi škola bila spremna za drugo polugodište. No, nedavno je rok završetka radova produžen na Uskrs, no s obzirom na stanje na gradilištu, dojam je da se Srdočani ove školske godine neće vratiti u matične klupe.


– Ma ova škola vam neće biti gotova ni do Uskrsa iduće godine, tvrdi Ljubojević, bivši kooperant koji svoj novac uporno pokušava izvojevati jednim oblikom građanskog neposluha. Kako kaže, ne preostaje mu ništa drugo. U prilog mu idu iskustva brojnih drugih kooperanata koji su surađivali s Fenixom, kako u Srdočima, tako i na drugim gradilištima u Hrvatskoj koji su imali, ili još uvijek imaju, problema s naplatom potraživanja.