Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
21. veljače 2019.
Global Greening

foto Zazelenile se Trsatska gradina i dizalice na Molo longu: Rijeka se i ove godine uključila u proslavu Dana sv. Patrika

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2018. u 20:44 2018-03-17T20:44:15+01:00

RIJEKA Rijeka se i ove godine uključila u proslavu irskog nacionalnog blagdana, Dana sv. Patrika, u sklopu inicijative Tourism Irelanda »Global Greening« (»Svjetsko ozelenjavanje«) te su večeras u zelenoj boji zasvijetlili Trsatska gradina i dizalice na Molo longu. Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj, u suradnji s hrvatskim gradovima Zagrebom, Rijekom i Pulom, ponovno sudjeluje u godišnjoj inicijativi Tourism Irelanda »Global Greening«, čime se obilježava Dan sv. Patrika, koji se slavi 17. ožujka. U subotu su u Rijeci zeleno zasvijetlili dizalice na Molo longu, ali i Trsatska gradina, koju je u 19. stoljeću kupio Irac Laval Nugent iz Westmeatha, vojni vođa u austrijskoj vojsci, koji je oženio hrvatsku plemkinju i odabrao Trsat za svoje trajno prebivalište.

G1703MG5

Dan svetog Patrika je svetkovina u čast sv. Patrika, stara više od tisuću godina, slavi se 17. ožujka, najviše u Irskoj. Na Dan sv. Patrika, koji je tijekom korizme, irske obitelji tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave poslijepodne. Korizmeni post se prekida na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa.

G1703MG7

List djeteline i zelena boja tradicionalni su simboli ovog dana. U modernoj Irskoj, Dan svetog Patrika se tradicionalno smatrao religioznom svetkovinom. Sve do 1970. godine, irski zakoni su zabranjivali ugostiteljskim objektima raditi na taj dan. Početkom 1995. godine irska vlada započinje kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu posjeti više od milijun ljudi.

G1703MG6

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno