Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
19. veljače 2020.
Irska promocija

Završio 'riječki tjedan' u Irskoj: Rijeka dobiva Marketplace. Evo o čemu se tu radi

Foto Danijela Bauk
Foto Danijela Bauk
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 9:26 2019-07-01T09:26:56+02:00

Na stranici www.rijekamarketplace.com može se pronaći sve što Rijeka nudi. Projekt daje podršku riječkom EPK-u, iako nije osmišljen samo zbog toga

DUBLIN - Pokrenuli smo novi portal i aplikaciju Rijeka Marketplace. Na stranici www.rijekamarketplace.com može se pronaći sve što Rijeka nudi. To je projekt koji daje podršku riječkoj Europskoj prijestolnici kulture, iako nije osmišljen samo zbog EPK.

Smatrali smo da kao Turistička zajednica moramo, za sve koji žele doći u Rijeku, na jednom mjestu ponuditi kupnju svega što im treba na jedan moderan, inovativan i tehnološki napredan način. Već se sad mogu kupiti karte za Zračnu luku Rijeke, ulaznice za neke predstave i atrakcije, kao i za muzeje... Do kraja godine moramo još dignuti booking, hotele, hostele i privatni smještaj i tako zaokružiti tu priču.

Trudimo se i radimo sve da Rijeka postane u svakom kontekstu što konkurentnija na stranom tržištu i da dobijemo veću vrijednost za sadržaj koji nudimo - kazao je direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa nakon brojnih sastanka što ih je zajedno s cijelom riječkom delegacijom koju su činili gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, te predstavnici Rijeke 2020 - EPK na čelu s Irenom Kregar Šegota, direktoricom Sektora za razvoj i strateška partnerstva, imao proteklog tjedna u Dublinu i Galwayju koji s Rijekom u 2020. dijeli titulu Europske prijestolnice kulture.

Zajednički interesi

– Razgovori su doista bili konstruktivni, i s Nacionalnom turističkom organizacijom Irske u Dublinu, i s Turističkim uredom u Galwayju. Pronašli smo zajedničke interese i načine promocije, te zajedničke projekte za 2020. i u Rijeci, i u Galwayju, te vjerujem da ćemo sinergijom uspjeti napraviti odličnu promociju oba EPK. Istupajući zajedno na stranim tržištima možemo napraviti puno više, i to nam je zajednički i cilj i interes - rezimirao je Škarpa.

Zadovoljan sastancima i predstavljanjem Rijeke – Europske prijestolnice kulture bio je i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

– Tek zadnjih godinu dana, koliko sam na mjestu predsjednika Gradskog vijeća, primjećujem koliko se radi i koliko se napravilo. Puno više no što je opći dojam u javnosti. Zadovoljan sam jer postoji dogovor da se zajednički promoviramo - kaže Poropat.

3670881

Proteklog tjedna otvorena su i vrata suradnje riječkog te Dublin City University i Nacionalnim sveučilištem Irske u Galwayju, najavila je rektorica Riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samardžija.

Sličnost sveučilišta

– Dublin City University je veličinom sličan našem sveučilištu, a sličan je i u orijentaciji prema društvenim i humanističkim znanostima. Jedna od zajedničkih tema je suradnja u istraživanju mira i konflikata gdje su oni jako dobri, ono se provodi na Odsjeku za pravo, a mi smo upravo u procesu akreditacije za Centar istraživanja mira i konflikata. Zanimljivo je da gotovo da nema sveučilišta u Irskoj koje nema tu vrstu studija, a u Hrvatskoj pa i u široj regiji uopće nema takvih studija i Rijeka je prva koja kreće s tom vrstom istraživanja - kaže Prijić Samardžija.

Dodaje kako je druga zanimljiva tema koja se otvorila bila iz područja irskih studija.

– Okvir je EPK i nasljeđe tog projekta. Razmišljamo o osnivanju studija ili kratkih programa irskog jezika i kulture, politike, povijesti... Važne teme bile su nam i razmjena znanstvenika, ali i razmjena studenata - kaže riječka rektorica i dodaje kako su s Dublin City Universityjem već počeli pripremati memorandum o suradnji.

3656042

Ništa manje zajedničkih tema nije bilo i na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayju.

– Galway nam je puno zanimljiviji u području kulture, s obzirom na to da iduće godine dijelimo titulu EPK. I oni razmišljaju o nasljeđu koje bi Europska prijestolnica kulture mogla ostaviti na sveučilištu, a radi se prije svega o područjima koja se vezuju uz menadžment, politiku i diplomaciju u kulturi - kaže Prijić Samardžija.

Naporan, ali uspješan tjedan

Razgovorima u Irskoj zadovoljan je i gradonačelnik Obersnel.

– Iza nas je naporan, ali uspješan tjedan sastanaka kako u Dublinu tako i u Galwaju koje smo obavili zahvaljujući hrvatskom veleposlaniku u Irskoj, Ivanu Mašini koji je u sklopu dviju proslava Dana državnosti dogovorio i predstavljanje dviju prijestolnica kulture. Puno smo razgovarali o EPK, načinima financiranja... Nastojat ćemo realizirati sve što smo proteklih tjedan dana dogovorili što u Dublinu, što u Galwayju, zaključio je Obersnel.

P

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.