Nova fasada

Završena energetska obnova zgrade u centru Rijeke: Škola “Tesla” bljesnula u originalnom ruhu

Ingrid Šestan Kučić

OŠ »Nikola Tesla« – nakon punih šest mjeseci radovi privedeni kraju / Foto Roni BRMALJ

OŠ »Nikola Tesla« – nakon punih šest mjeseci radovi privedeni kraju / Foto Roni BRMALJ

Projekt obnove školske zgrade izgrađene 1933. bio je "težak" 7,1 milijun kuna, Grad Rijeka kao osnivač škole osigurao je 3,4 milijuna kuna, dok je iz Europskog fonda te Fonda za zaštitu okoliša izdvojeno nepovratnih 3,7 milijuna kuna



RIJEKA – Nakon punih šest mjeseci radovi na energetskoj obnovi fasade Osnovne škole »Nikola Tesla« privedeni su kraju, a prema riječima ravnateljice Tatjane Bandera Mrakovčić, ovih dana slijedi i tehnički pregled. Projekt obnove školske zgrade koja je izgrađena 1933. godine bio je »težak« 7,1 milijuna kuna, a Grad Rijeka kao osnivač škole osigurao je 3,4 milijuna kuna, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojeno nepovratnih 3,7 milijuna kuna.


Energetskom obnovom obnovila se ovojnica zgrade, odnosno stropovi i krovovi te vanjski zidovi s dvorišne strane te je zamijenjena i vanjska stolarija. Ravni krov izoliran je mineralnom vunom debljine 10 centimetara, a stropovi prema negrijanom tavanu kamenom vunom debljine 14 centimetara, a kako je zgrada dio zaštićene kulturne cjeline, energetska je obnova bila regulirana zahtjevima konzervatora, odnosno energetski »etics« fasadni sustav izvodio se na strani unutarnjeg dvorišta, dok je ostali dio fasade restauriran. Upravo iz tih razloga jedna od najvećih riječkih osnovnih škola dobila je narančasto ruho.


– Škola je do sada bila sive boje, a sondiranjem fasade utvrđeno je da je zgrada zapravo nekad bila narančasta te je odlukom konzervatora stavljena fasada te boje. Radovi su završeni u roku i jako smo zadovoljni izvođečem radova. Nikakvih problema nismo imali iako se dio radova odvijao za vrijeme nastave – kaže ravnateljica.




Izvođač radova ljubljanska je tvrtka VG5, a Mrakovčić Bandera kaže da je najveći dio radova na zgradi povšine 6.621 četvorni metar odrađen tijekom ljetnih školskih praznika.


Škola je do sada imala energetski razred C, a nakon obnove očekuje se da će ušteda u potrošnji energije škole biti čak 47 posto, no to će se, kaže ravnateljica, vidjeti tek nakon godinu dana.


– Sigurno je da ćemo ostvariti uštede u potrošnji energije, ali kolike će one točno biti, sada se još ne može reći. O konkretnim podacima moći ćemo govoriti za godinu dana – ističe ravnateljica.


Uz Osnovnu školu »Nikola Tesla« ove godine energetska je obnova izvršena i na OŠ »Fran Franković« te na vrtićima Turnić i Krijesnica, a na listi za energetsku obnovu još je deset odgojno-obrazovnih objekata. Riječ je o školama Gelsi, Podmurvice, »Eugen Kumičić«, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine i Kozala, te vrtiće Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice.