Dodijavanje mirisima

Zavod potvrdio: Stanovnicima smrdi zbog sumporovodika s Marišćine! Zrak pada u drugu kategoriju

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Unatoč nedvojbenoj prisutnosti smrada i zabilježenim prekoračenjima satnih graničnih vrijednosti, pri ovim koncentracijama sumporovodika u vanjskom zraku ne očekuje štetan utjecaj na zdravlje ljudi, zaključak je Zavoda



RIJEKA Županijski vijećnici na sljedećoj će sjednici raspravljati o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, a u prilogu informacije koju je za njih pripremio župan Zlatko Komadina je izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Stručnjaci zavoda potvrđuju: stanovnicima Marčelja smrdi upravo zbog sumporovodika koji se širi s Marišćine, a izgledno je da će kvaliteta zraka pasti u drugu kategoriju. Stručnjaci Zavoda istovremeno smiruju javnost: Sumporovodik u tim količinama nije opasan za zdravlje, ističu.


Očitovanje Zavoda, koje potpisuju Goran Crvelin i Vladimir Mićović prenosimo u cijelosti:


“Na mjernoj postaji Marišćina u posljednjih mjesec dana zabilježeno je više od 40 prekoračenja satne granične vrijednosti za sumporovodik (GV= 5 ug/m3) koji je karakterističan predstavnik plinovitih onečišćujućih tvari koje se mogu očekivati u okruženju odlagališta otpada.




Važeća Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku (Narodne novine broj 117/2012, 84/2017) dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, tako da je izgledno da će ovo područje biti klasificirano kao II kategorija kvalitete zraka, odnosno onečišćen zrak prema ovom parametru ispitivanja.



Također, u sklopu dnevnih i noćnih higijensko-epidemioloških terenskih izvida radi utvrđivanja pojavnosti neugodnih mirisa u okruženju ŽCGO Marišćina, olfaktometrijskim mjerenjima potvrđena je prisutnost smrada oko pogona i na području MO Marčelji u razdobljima kada su bilježena prekoračenja GV za sumporovodik, uz prevladavajući smjer vjetra od približno 330˚ što ukazuje na ŽCGO Marišćina kao izvor.


Obzirom na nizak prag detekcije mirisa, sumporovodik je svrstan u skupinu onečišćujućih tvari koje mogu utjecati na kvalitetu življenja (dodijavanje mirisom), ali pri koncentracijama koje se mejre u vanjskom zraku ne utječe na zdravlje ljudi. 


Prema dostupnim znanstvenim spoznajama objavljenim u smjernicama o kvaliteti zraka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prvi štetni zdravstveni učinci (iritacija očne sluznice) pojavljuju se pri koncentracijama od 15000 ug/m3 (10 ppm).


Stoga se unatoč nedvojbenoj prisutnosti smrada i zabilježenim prekoračenjima satnih graničnih vrijednosti, pri ovim koncentracijama sumporovodika u vanjskom zraku ne očekuje štetan utjecaj na zdravlje ljudi”.