Đir po placi

Zavirili smo u skrivene kutke riječke place. Na ovim zanimljivim odredištima za gastro gurmane na svoje će doći ljubitelji zdravog i domaćeg

Ivan Volarić

I. VOLARIĆ

I. VOLARIĆ

Posjetili smo prvi paviljon u kojem dominiraju mliječni proizvodi



RIJEKA Ovoga četvrtka smo samo za vas zavrili u široj javnosti ne toliko razvikane i poznate kutke riječke place. Oni koji možda ne posjećuju često centralnu riječku tržnicu korisna će biti informacija da tu dominiraju tri paviljona (prva dva su građena od 1880. do 1881. prema projektu Izidora Wauchniga, treći gdje je ribarnica je nastao na nasutom dijelu obale), oko kojih se nalaze štandovi s voćem i povrćem, te ostale trgovine.


Sami paviljoni osim malo poznate činjenice da se nalaze na popisu zaštićene nepokretne baštine Republike Hrvatske u sebi kriju i neka zanimljiva odredišta za gastro gurmane. U središnjem paviljnu se nalaze uglavnom mesni i suhomesnati proizvodi, a u onom bliže Korzu mahom mliječni ili proizvodi od tjestenine. Tu glavnu riječ vode male mljekare i sirane ili OPG-ovi s otoka, iz Istre, Like, Korduna i Banije, pa čak i Slavonije.


U vrijeme velikih trgovačkih lanaca, pa i ubrzanog ritma života mnogi vjerojatno ne znaju da je na tržnici moguće kupiti domaće svježe mlijeko za četiri ili ono djelomično konzervirano za kunu više. Da se kilogram svježega sira prodaje od 15 kuna na gore, da je kilogram kajmaka 50 i više, a svježega maslaca 80 i više kuna. Kilogram tvrdoga kravljega sira se može naći za 60, polutvrdoga 50 kuna, a mekani sirevi za pizzu ili tost po cijeni od 35 kuna na gore. Ima naravno i puno skupljih sireva, kozjih, ovčijih s raznim začinima…




U prvom paviljonu na svoje će doći ljubitelji domaće tjestine (punjene paške od pedesetak kuna na gore po kilogramu), maslina (od 30 kuna na gore), raznih grahorica, sjemenki, pa i dobre kapljice.


Đir od prvoga do trećega paviljona u kojem je ribarnica možete prikratiti i obilaskom nekoliko štandova bogati opremljenih začinima iz cijeloga svijeta, ali i naletjeti na neke simbole djetinstva kao što je bakarski baškot.


Okus beloga kafa (od jačmika!) i baškota mnogima je vjerojatno još na nepcima. Treći paviljon u kojem dominiraju plodovi mora krije u sebi i malo carstvo gljiva. Od šampinjona (od 28 kuna po kilograma), preko lisičarki pa do bukovači.