Večer dalmatinske kulture

Zavičajno društvo Dalmacije u Rijeci prikupilo više od 160.000 kuna za riječki Centar za rehabilitaciju

Ivana Kocijan

snimio Roni BRMALJ

snimio Roni BRMALJ

Sredstva prikupljena od ulaznica i donacija bit će iskorištena za nabavku vozila posebno opremljenog za prijevoz invalida



U HNK Ivana pl. Zajca u petak navečer održana je Večer dalmatinske kulture, veliko kulturno-glazbeno događanje humanitarnog predznaka na kojem je prikupljeno više od 160 tisuća kuna za nabavku kombija za Centar za rehabilitaciju Rijeka. Novčana sredstva prikupljena prodajom ulaznica i donacija bit će iskorištena za nabavku vozila posebno opremljenog za prijevoz invalida što će biti donirano ustanovi koja pokriva širi prsten grada Rijeke i skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama, djeci i mladeži s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s autizmom.


Hvalevrijednu akciju organiziralo je Zavičajno društvo Dalmacije u Rijeci, udruga koja se bavi humanitarnim radom, očuvanjem kulturnog i regionalnog naslijeđa, njeguje kulturu dijaloga i promišljanja o aktualnim političkim, društvenim i poslovnim okolnostima s ciljem poboljšanja općeg društvenog okruženja za sve građane Rijeke i okolice.



– Sva događanja koja smo do sada organizirali bila su humanitarnog karaktera, i svaki put idemo jednu stepenicu više. Ovo je predivna večer i siguran sam da će dugo ostati u pamćenju svima, i Riječanima i Dalmatincima koji su se ovdje okupili. Jako smo zadovoljni posjećenošću, ostvarit će se sve što smo planirali, rekao je dopredsjednik Zavičajnog društva Dalmacije Denis Vukorepa.




Glavne zvijezde humanitarne dalmatinske večeri u riječkom kazalištu bile su članice i članovi poznatog folklornog ansambla, KUDŽ-a Filip Dević iz Splita koji su primorsku publiku oduševili odličnim klapskim izvedbama te poznatim dalmatinskim plesovima. U 66 godina njegovog postojanja članovi ovog folklornog društva obišli su cijeli svijet, a večeras su konačno prvi put stigli u Rijeku.


– Organizirajući ovu večer imali smo dva cilja – prikupiti novac za Centar za rehabilitaciju Rijeka i predstaviti dalmatinsku kulturu u Rijeci, pozdravljajući okupljene uoči početka večeri prepune kulture, pjesme i smijeha rekao je predsjednik Zavičajnog društva Dalmacije Ante Vranješ.Pritom je zahvalio i svima koji su pomogli akciju te riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu što je prepoznao pozitivne inicijative Društva.

Humanitarna večer održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine te uz potporu gradonačelnika grada Rijeke Vojka Obersnela, u riječko je kazalište privukla zaista mnogobrojne Riječane velikog srca koji su mogli uživati i u nastupima posebnih gostiju – splitskog Riječanina Nene Belana, zadarskog pjevača Đanija Maršana te mladog riječkog gitarista Natka Štiglića. Osim organizatora, programom i posjećenošću zadovoljni su bili i posjetitelji.


– Tu smo zbog humanitarne akcije, ali i zato što smo članovi Zavičajnog društva. Ovo je odlična akcija i drago nam je da možemo pomoći. Društvo Filip Dević još nismo imali prilike vidjeti pa se i tome veselimo, rekli su uoči početka programa u kazalištu Jurica Huljev i Mirzeta Ajanović.