Amandmani na proračun Viškova

Žauhar: “Načelnica odustaje od novog vrtića? Nećemo na to pristati, imamo bolji prijedlog”

Portal Novilist.hr

Ksenija Žauhar / Foto Roni Brmalj

Ksenija Žauhar / Foto Roni Brmalj

Ksenija Žauhar amandmanima traži da se mještane Marčelja oslobodi plaćanja komunalne naknade, jer direktno osjećaju posljedice Marišćine, te da se osiguraju sredstva za vrtić u Marčeljima, kako je bilo i najavljeno



VIŠKOVO Na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća na dnevnom će se redu ponovo naći izmijenjeni prijedlozi odluka o komunalonoj naknadi, jer prijedlozi pripremljeni za prošle dvije sjednicu nisu prihvaćeni. Komunalna naknada ostaje na istoj razini za mještane te sve poslovne subjekte, osim ekoplusa, koji upravlja Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina. 


– Još na pretprošloj sjednici predložila sam amandman kojim se vrijednost boda ne povećava, odnosno ostaje na istoj razini, što bi značilo da se komunalna naknada ne bi povećavala. Pitamo se zašto ga SDP-ova koalicija već tada nije prihvatila, pita predsjednica Općinskog vijeća Viškova Ksenija Žauhar, u ime svoje nezavisne liste.


Tromjesečno plaćanje


Za ovu sjednicu Žauhar je pripremila i dva amandmana na Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi. Prvim se predlaže tromjesečno plaćanje komunalne naknade za korisnike stambenog i garažnog prostora umjesto mjesečnog kako je to predloženo u Odluci čime bi se uvelike smanjili troškovi kako Općini tako i mještanima, a takva se praksa primjenjivala i do sada.




Drugim Amandmanom se predlaže da se vlasnike i korisnike stambenog i garažnog prostora s područja Mjesnog odbora Marčelji oslobodi plaćanja komunalne naknade.


– Mještani s područja Mjesnog odbora Marčelji žive u neposrednoj blizini ŽCGO „Marišćina“ čijim je negativnim utjecajem znatno ugroženo njihovo zdravlje i kvaliteta života te upravo oni najviše trpe i snose posljedice zbrinjavanja smeća cijele županije. S obzirom da se Odlukom o komunalnoj naknadi sada predlaže povećanje za Ekoplus bilo bi logično da se barem teret komunalne naknade za mještane s najugroženijeg područja prebaci na zagađivača koji svojom djelatnošću štetno utječe na njihov život i zdravlje, a pri tome stvara profit na našem području.


Oslobođeni bili i Kapiti


Takva praksa nije novost. Plaćanja komunalne naknade bili su oslobođeni i mještani u naselju Kapiti, naselju koje je bilo u neposrednoj zoni utjecaja odlagališta Viševac, dok je taj deponij bio u funkciji. Stoga, predlažemo da se takva praksa nastavi i dalje tim više što se u deponij u Marišćini odlaže puno veća količina smeća s područja cijele županije pa je s toga i negativni utjecaj s takvog deponija puno veći i širi.


Osim toga, planirana je i sanacija deponija opasnog otpada Sovjak čija će provedba možda imati negativan utjecaj na okolinu pa ovaj prijedlog ujedno predstavlja polaznu točku i minimun obeštećenja za najugroženije mještane, a u budućnosti i podlogu za takvu odluku za mještane u blizini Sovjaka, objašnjava Ksenija Žauhar.


Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog Proračuna za 2019. godinu u kojem, čudi se Žauhar, nema predviđenih sredstava za nedavno usvojenu odluku o ulaganju u dječji vrtić Viškovo – područni objekt u Marčeljima. Žauhar podsjeća da je načelnica Sanja Udović pred desetak dana u Novom listu izjavila: “…inzistirat ću da mještani  u Viškovu imaju osigurane sve komunalne usluge te da projekt područnog dječjeg vrtića u Marčeljima ide dalje“.


Gdje su nestala sredstva za vrtić?


– Iako je u planskim dokumentima još 2016. godine planirano da će izgradnja novog dječjeg vrtića i jaslica u Viškovu započeti još u 2017. godini te da će njegova izgradnja biti gotovo dovršena u 2019. godini, dovedeni smo u situaciju da se bez obrazloženja odustaje od prije donesenih planova te je u Proračunu za 2018. godinu i njegovim projekcijama za 2019. i 2020. godinu potpuno izostala stavka za izgradnju novog vrtića i jaslica u Viškovu, što se sada ponovno ponavlja u Prijedlogu Proračuna za 2019. godinu i u projekcijama za 2020. i 2021. godinu.


Izgradnja nove škole Marinićima, i novih jaslica i vrtića bile su tri točke programa aktualne načelnice. Znači li to da se odustaje od izgradnje novog vrtića i jaslica u Viškovu bez obzira na velike potrebe za smještajnim kapacitetima predškolskog odgoja u našoj općini i bez obzira na prethodna planiranja, pita Žauhar.


Stoga je njena lista predložila da se u proračunu za 2019. godinu planiraju sredstva za izgradnju i opremanje objekata predškolskog odgoja, a da se u ovom trenutku odustane od povećanja sufinanciranja nekih aktivnosti i manifestacija te da se neki novi u ovom trenutku, po njima, projekti nižeg prioriteta, obuhvaćeni predloženim proračunom, planiraju u projekcijama za 2020. i 2021. godinu.