Neizvjesna sudbina

Zašto je plato bivše koksare u Bakru prazan i neiskorišten?

Darko Pajić

Dio problema zašto sve stoji na mrtvoj točki leži i u političkim odnosima unutar Vlade, jer je tvrtka Koksar pod kontrolom HNS-a, a riječku luku vode SDP-ovi ljudi. Problem do danas nije riješen pa je objektivno pitanje hoće li se to uopće dogoditi do kraja mandata ove Vlade



BAKAR Sudbina bivšeg platoa bakarske koksare još uvijek nije razriješena, niti se išta u posljednjih nekoliko godina pomaklo s mrtve točke. Prostor zjapi prazan i neiskorišten, iako je planirano da će ovaj teren na upravljanje dobiti Lučka uprava Rijeka nakon čega bi na toj lokaciji trebao biti uređen terminal za drvo. Zbog toga već nekoliko godina nema realizacije planova širenja i prenamjene pojedinih terminala riječke luke.


Planira se kako bi dio tereta drva preselio iz istarske luke Bršica na područje platoa bivše koksare u Bakru, kao i da bi u Bršici mogao biti uređen terminal za automobile, vrijedan teret kojega nikad u povijesti riječke luke nije bilo u značajnijim količinama.


Navodno u Luci Rijeka imaju dobar interes potencijalnih partnera za Bakar. Taj terminal svojevrsni problem predstavlja i Lučkoj upravi Rijeka, koja mora izraditi novi dugoročni master-plan razvoja, te u njega uvrstiti i razvoj novog terminala na platou bivše koksare.




Dio problema leži i u političkim odnosima unutar Vlade, jer je tvrtka Koksar pod kontrolom HNS-a, a riječku luku vode SDP-ovi ljudi. Problem do danas nije riješen pa je objektivno pitanje hoće li se to uopće dogoditi do kraja mandata ove Vlade. Tko zna, možda HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić imaju ozbiljnijeg posla od ovoga. Pa prostor u Bakru i dalje može propadati.