Udruga SMART

Započela provedba projekta ‘Nova pravila igre’

Biljana Savić

Niko Cvjetković / Snimio Roni BRMALJ

Niko Cvjetković / Snimio Roni BRMALJ

Projekt je predstavljen novinarima, a Zvjezdana Schulz Vugrin, izvršna direktorica SMART-a, istaknula je da je riječ o projektu koji je usmjeren razvoju novih pristupa učenju, podučavanju i promociji održivog razvoja te aktivnog sudjelovanja djece i mladih utemeljenih na partnerstvu organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice



RIJEKA Prvog dana svibnja započela je provedba projekta »Nova pravila igre« kojega su osmislili i zajedno će ga provesti Udruga za razvoj civilnog društva SMART, kao nositelj, i partnerske organizacije Udruga Delta, Centar za kulturu dijaloga, Društvo »Naša djeca« Grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka.


Projekt je predstavljen novinarima, a Zvjezdana Schulz Vugrin, izvršna direktorica SMART-a, istaknula je da je riječ o projektu koji je usmjeren razvoju novih pristupa učenju, podučavanju i promociji održivog razvoja te aktivnog sudjelovanja djece i mladih utemeljenih na partnerstvu organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice.  


– Sredstva za provedbu ovog projekta osigurana su u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 1.247.191,38 kuna, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, istaknula je Schulz Vugrin.




Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, posebno je naglasio značaj međusektorske suradnje u pripremi i provedbi ovog i sličnih projekta, kazavši da Gradska knjižnica Rijeka želi biti jedna od temeljnih partnerska ustanova u lokalnoj zajednici, te da to podrazumijeva i sudjelovanje u suradničkim projektima poput ovoga.  


– Također, održivi razvoj prepoznajemo kao temu od posebnog značaja za ukupni razvoj lokalne zajednice, temu kojoj posvećujemo sve veću pažnju u našim aktivnostima i projektima, pa i bibliotečnom fondu Knjižnice, zaključio je Cvjetković.


Voditelj projekta Igor Bajok ocijenio je da osnovna ideja projekta leži u potrebi za povećanjem razumijevanja koncepta održivog razvoja na svim razinama, a onda i za osmišljavanjem novih pristupa u rješavanju društvenih, socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema koje pogađaju naše lokalne zajednice. 


 – Ne možemo stare, nove i tek nadolazeće probleme rješavati na prokušano neuspješne ili neučinkovite načine. Potrebno je osvijestiti nova pravila igre koja utječu na svakodnevni život građana i početi primjenjivati nove pristupe u bavljenju, kako globalnim, tako i vrlo lokalnim izazovima održivog življenja i razvoja. To je posebno relevantno za nadolazeće generacije i zato je ovaj projekt u najvećoj mjeri usmjerna na aktivnosti za djecu i mlade, zaključio je Bajok i najavio da će projekt trajati godinu i pol dana te će u tom razdoblju biti provedene brojne aktivnosti za lokalne organizacije civilnoga društva, posebno za  djecu i mlade u nekoliko lokalnih zajednica u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji.