Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4n
Sutra: 17° 17° 4n
18. listopada 2019.
Problem

Započela pocedura pokretanja novog studija: Buduća logopedija na ledu do jeseni

Credit: V. KARUZA
Credit: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 18:43 2019-07-24T18:43:23+02:00

Pokretanje preddiplomskog sveučilišnog studija logopedije pitanje je od nacionalnog interesa zbog izrazite deficitarnosti tog kadra

RIJEKA - Iako je Sveučilište u Rijeci već na ljetnom roku trebalo upisati prvu generaciju studenata na novi studijski program logopedije za sada se od uvođenja studija prisilno odustalo, a na Sveučilištu se nadaju da će upis prvih riječkih logopeda ipak uspjeti realizirati na jesen.

Razlog prolongiranja upisa je činjenica da se radi o tripatitnom studijskom programu u čijem izvođenju uz riječko Sveučilište sudjeluju i Sveučilište u Zagrebu te zagrebački Edukacijsko-rehabilitacijski, a iako je riječko Sveučilište na vrijeme završilo postupak akreditacije novog studijskog programa, ta se procedura, kaže rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, u Zagrebu nije uspjela privesti kraju.

Zajednički program

- S obzirom na to da se radi o zajedničkom studijskom programu oba sveučilišta koja sudjeluju u njegovom izvođenju moraju proći postupak akreditacije. S obzirom da je zagrebačko Sveučilište veliki sustav, akreditacija ide puno sporije nego na riječkom Sveučilištu, no to ne znači da smo odustali od provedbe novog studijskog programa u idućoj akademskoj godini.

Ako postupak u Zagrebu bude gotov na jesen, naknadno ćemo provesti upise, a postoji mogućnost i pokretanja studijskog programa i nakon početka akademske godine, kaže rektorica.

To naknadno pokretanje studija, dodaje, može se realizirati sve do studenoga, a ujedno i naglašava da je pokretanje preddiplomskog sveučilišnog studija logopedije pitanje od nacionalnog interesa zbog izrazite deficitarnosti tog kadra.

S činjenicom da se ne radi o lokalnom pitanju, već o nacionalnom interesu slaže se i prorektorica za studije i studente riječkog Sveučilišta prof. dr. Sanja Barić koja ujedno dodaje da upravo iz tog razloga zagrebačko Sveučilište pokušava ubrzati svoju inače sporu proceduru osnivanja novog studija koja zna potrajati i do godinu dana.

- Naša procedura i akreditacija programa okončana je 30. travnja, no procedura zagrebačkog Sveučilišta zbog njihove veličine traje puno više. Međutim, deficitarnost tog kadra u cijeloj Hrvatskoj, ali i u regiji, itekako je evidentna te se stoga svi trude da se osnivanje studija u Rijeci ubrza.

To ne znači da netko ide protiv zacrtane procedure, ali se ona nastoji ubrzati, navodi prorektorica.

Velik interes

Rektorica pak ističe da je interes za novi riječki studij iznimno velik te da Sveučilište ima niz upita zainteresiranih kandidata, što i ne čudi, jer na ovogodišnjem ljetnom upisnom roku prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote najpoželjniji studijski program u Hrvatskoj upravo je bila logopedija zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Riječki je studij logopedije zamišljen tako da se realizira upravo u suradnji s tim fakultetom, a prof. dr. Barić navodi da je nositelj studija Sveučilište u Rijeci te da će se nastava izvoditi na riječkom Filozofskom fakultetu.

- Upisna kvota prve generacije iznosi 30 mjesta, a u izvođenju studija sudjelovat će više od 50 posto nastavnika Sveučilišta u Rijeci. Sva upisna mjesta namijenjan su redovitim studentima, a riječka će se logopedija od zagrebačkog studija razlikovati po većem broju i drugačijim izbornim predmetima.

Nastava će se se realizirati u Rijeci, a određene praktične vježbe u Zagrebu, objašnjava prof. dr. Barić.

Riječko je Sveučilište na konto uvođenja novog studijskog programa dobilo odobrenje i za tri radna mjesta, a preddiplomski studij traje tri godine i njegovim završetkom stječe se 180 ECTS bodova.

Znanstveno područje studijskog programa su društvene znanosti, znanstveno polje logopedija, a završetkom se stječe akademski naziv sveučilišni prvostupnik logopedije (univ. bac. logoped.).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.