''Plavi sat''

Zapisi u predvečerje ili rano jutro: Na Korzu izložba turističkih fotografija

Ljiljana Hlača

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA »Plavi sat« naziv je izložbe turističkih fotografija koja je jučer postavljena na riječkom Korzu u okviru projekta Prijatelji mora, a u organizaciji riječke Udruge Livingstone i tvrtke Astoria. Riječ je o projektu koji živi već sedmu godinu i koji se svaki puta javnosti predstavlja s drugačijom »foto« temom, rekli su jučer na otvorenju izložbe Denis Redić, predsjednik Udruge Livingstone, jedan od autora fotografija Petar Trinajstić i Damir Damiš iz Turističke zajednice grada Rijeke, partner Prijatelja mora.


– Na Korzu je ovog puta izloženo 60 fotografskih zapisa koji su nastali u plavom satu odnosno u predvečerju iza zalaska sunca ili ranim jutrom neposredno pred njegov izlazak. Tu su kadrovi poput čarobnog mora, usamljenih stijena, neobičnog kamena na žalu, bonace i nevere pa do panorama naselja. Zapisi nas odvode u neke nove vizure hrvatskog Jadrana, otkrivajući pritomesvu njegovu ljepotu – naglašeno je jučer.


Radove je selektirao tim festivala Rovinj-Photodays, a izlažu Ivo Pervan, Mario Romulić, Dražen Stojčić, Petar Trinajstić, Goran Novotny, Bojan Bonifačić, Dalibor Talajić, Aleksandar Tomulić, Mario Đurkić.


Govoreći o ciljevima izložbe, Rendić je dodao da je svrha cijele ove priče pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu medijsku kulturu kroz turističku fotografiju koja temom u zadanom vremenu na osebujan način prati život na hrvatskom Jadranu. – »Plavi sat« je bio izazovan projekt, dodao je jedan od potpisnika uradaka na Korzu Petar Trinajstić. Fotografija je crtanje svjetlosti i za napraviti dobar zapis u predvečerje, autor ima jako malo vremena, svega desetak minuta. I dok noćna fotografija nije toliko privlačna kao turistička fotografija, posve je drugačija priča s predvečerjem – smatra Trinajstić.

Izložba se može pogledati do 2. rujna, a do sada je bila postavljena u Rovinju, Puli, Malom Lošinju, Baški, Krku, Zadru, Biogradu na Moru, Šibeniku, Splitu, Malinskoj, a nakon Rijeke odlazi u Zagreb.