Kreće veliki komunalni projekt

Zapad i sjever Rijeke postaju veliko gradilište vrijedno 121 milijun kuna

Damir Cupać

Projekt se financira kreditom Europske banke za obnovu i razvoj od oko 13 milijuna eura. Od toga se oko devet milijuna odnosi na dogradnju sustava javne odvodnje otpadnih voda i četiri milijuna eura na radove u javnoj vodoopskrbi



RIJEKA » Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija pretvorit će zapadni i sjeverni dio grada u veliko gradilište u prvom kvartalu sljedeće godine, jer kreće u realizaciju projekta vrijednog 121 milijun kuna. Riječ je o izgradnji 17 kilometara vodovodnih ogranaka, 32 kilometra odvodnje, a izgradit će se i tri crpne stanice.


 Za financiranje tog projekta sklopljen je lani u srpnju ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu u visini do 13 milijuna eura. Od toga se oko devet milijuna eura odnosi na dogradnju sustava javne odvodnje otpadnih voda i četiri milijuna eura na radove u javnoj vodoopskrbi. Povrat dugoročnog kredita predviđen je 90 posto sufinanciranjem Hrvatskih voda, dok će se preostalih deset posto sredstava financirati iz pripadajućeg dijela naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Rijeke i naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Kastva.


Završetak 2016.


Na južnom području Donje Drenove planirana je i rekonstrukcija 385 metara postojeće mješovite kanalizacije u razdjelnu, što će osim gradnje sanitarnih kolektora zahtijevati i gradnju 680 metara oborinskog kolektora, te jedne upojne građevine s pratećim dijelovima i kanalima kako bi se zasebno odvodile sanitarne i oborinske vode. Radovi će se izvoditi na području Pulca, ulice Pulac i Internacionalnih brigada, Brašćine – Lukovići, odvojak Drenovskog puta i ulice Kozala, Zeleni put, Brašćine i Lukovići, južnog dijela Donje Drenove, ulice Drenovski put, Orlanda Kučića, Ivana Žorža, Kučićki put, Kampanja, Paškinovac i Goranska ulica, Tibljaša i Škurinja, ulice Tibljaška cesta, Škurinjska cesta, Škurinjskih birača i Put Lovrankini, Pehlina i Marinića, u ulicama Lužine, Plaše, Hahlić, Vrh Seline, Pehlin, Hosti, Minakovo, Blažićevo B, Turkovo, Plaši, Baretićevo, Pehlin, Androv breg i Mihovilići, Grabaca i Gornjeg Zameta, ulice Trampi, Milice Jadranić, Plješivička, Pužići, Josipa Mohorića, Obručka, Ivana Grpca Strinina, Kudej, Kalići, Franje Pilepića Pavina, Bože Starca Jurićeva, Selinari, Sušačko-kastafskog odreda, Starci, Primorska ulica, Vrhovo, Soldanac i Ivana Pilepića Franovičina, te u sjevernom dijelu Srdoča, ulice Markovići, Kurirski put, Diraki i Tonžino.




  – Završetak realizacije projekta planiran je za sredinu 2016. godine, kada će se poboljšati kvaliteta vodoopskrbe i omogućiti priključenje za oko 700-tinjak objekata na sustav odvodnje. Preostalih oko četiri milijuna kuna bit će investirano na području Kastva u gradnju 979 metara sanitarne kanalizacije Radna zona Žegoti-Šporova jama-Jurčići (I faza), te u naselju Jurčići-Jurjenići. Ovi radovi zahtijevat će prelaganje, rekonstrukciju i izgradnju novog vodovoda u ukupnoj dužini od 462 metra. Dogradnjom sanitarne kanalizacije na području Kastva stvorit će se uvjeti za priključenje oko 40-ak objekata na javnu kanalizaciju, pojasnio je direktor ViK-a Andrej Marochini.