Barem stranci - osvješteni

Zanimljivost s riječke place: ‘Nijedan strani turist ne želi nositi voće u plastičnoj vrećici’

Hina

Foto S. Kleva

Foto S. Kleva



Cijelo ljeto susrećemo turiste koji su s veseljem ne samo razgledavali našu ponudu, nego i kupovali voće i povrće u velikim količinama. Ali ono što je ostalo upečatljivo, svakako je opažanje da niti jedan od stranaca nije htio nositi voće u plastičnoj vrećici. To je činjenica, kaže nam prodavačica Kata. Pridružuje joj se istim zaključcima i dugogodišnja prodavačica Anka. Kupili bi jabuke, šljive, banane, rajčice, ali bi odbili vrećicu. Znala sam automatski stavljati rajčicu u pvc vrećicu, ali bi povikali: »No, no« i jednostavno stavili u svoju torbu ili platnenu vrećicu koju nose sa sobom.


– S druge strane većina naših kupaca na riječkoj tržnici ne samo da traži vrećicu, usput rečeno placa je možda jedino mjesto gdje se ona ne naplaćuje, već traže posebno da im odvažemo krastavac, pomidor i svako povrće stavimo u posebnu vrećicu. Na kraju i za glavicu češnjaka traže posebnu vrećicu. Ne znam što bih rekla, dodaje sugovornica Kata koja dnevno potroši i stotinjak, ako ne i više vrećica.


I doista, papirnate vrećice, takozvani »škartoci« stidljivo se nude na glavnoj tržnici, a možda je baš vrijeme da se upravo na placi s vremenom mijenjaju i navike kupaca, samo mijenjanje navika treba pratiti i dobra ponuda papirnatih vrećica. Za sada se na nekoliko štandova roba prodaje u papirnatoj vrećici, uglavnom gdje se prodaje orah, badem, suho voće, ali oni su rijetki. U papirnatoj vrećici voće i povrće ostat će duže vremena svježije.




– Da postoji ponuda papirantih vrećica na tržnici, pogotovu onih s ručkama, ja sam prva koja bih je kupila. Ne bih žalila kunu, ionako platim plastičnu vrećicu kad u trgovini kupim cipele od 500 kuna. Čini mi se da većina kupaca misli kao i ja, kazala nam je u prolazu gospođa Mirjana koja nam pokazuje platnenu torbu u koju stavlja tek kupljeno povrće.


– Što fali plastičnoj vrećici, meni odgovara, rekao nam je pak jedan muški kupac kojeg smo i zatekli na štandu gdje se prodaju vrećice. A na tom štandu doista velik izbor plastičnih vrećica, malih, velikih, za smeće, zapremine 50 litara do onih manjih zapremine 1 do 3 litre. Prodaju se na komad, ali i u paketu, primjerice 50 komada 20 kuna. Ona od 50 litara ima cijenu 6 kuna.


– Priroda se čuva počev od pojednica, slažem se da treba čuvati planet, ali čovjek treba krenuti od sebe i svojih navika koje nosi iz kuće. Vjerujem da nitko od nas ne baca smeće po vlastitom dnevnom boravku, tako se zapravo moramo ponašati i prema okolini, kaže nam sugovornik koji na tržnici drži štand s vrećicama. Slažemo se da se plastične vrećice recikliraju, baš kao i papir, ali da su ulice i dalje pune plastike, nedvojbeno je. Zašto ne probati i s papirnatim vrećicama, odgovorio je na naše pitanje o eventualnoj budućoj ponudi. »Moram se malo raspitati i vidjeti kolika je cijena po komadu, možda i probam pa ćemo vidjeti«.