Zabavno i jestivo

Zanimljivo gastro događanje u Križanićevoj: Bakanalije karnevalije udahnule život pasažu

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Riječ je o kulturnoj manifestaciji s gastro-zabavnim elementima, koju su u okviru Riječkog karnevala zajednički organizirali Rijeka i Galway 2020



RIJEKA Pasaž u Križanićevoj ulici, u kojemu već godinama nikako da zaživi posao ni u jednom od poslovnih prostora, i sve do jedan gotovo odmah propadne, u subotu navečer bio je neobično živahan, obojen glazbom, mladošću, kulinarskim specijalitetima, glazbom, životom….


Pasažu u Križanićevoj te su večeri nakratko život udahnule Bakanalije i karnevalije. Čak tri prostora u pasažu bila su ne samo ispunjena, nego vrvjela životom – u jednom su kuhale naša proslavljena kuharica Srđana Jevtić i irska kuharica Sarah O’Loughlin. Obje su pripremile karnevalske specijalitete, Srđana kobasice, a Sarah losos, koje su svi sudionici mogli besplatno ne samo kušati, jer bilo je toga i više nego dostatno i za dobro se najesti.


U isto vrijeme u prostoriji pored posjetitelji su mogli vidjeti izložbu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, »MMSU zbirka crvenih noseva«. Za neobuzdaniji dio programa pobrinuo se CiRikus sa svojim klaunovskim performansom, a sve to uz glazbenu podlogu DJa di.merkl. U trećoj prostoriji, PAW collective iz Amerike, koji u veljači boravi u Rezidenciji Kamov, održao je prezentaciju karnevalskih običaja i tradicije.




Eto, to su bile Bakanalije karnevalije. Za one koji ne znaju, prve Bakanalije karnevalije održane su u listopadu prošle godine pod nazivom »Baka nije odavde«. Događaj Bakanalije karnevalije kulturna je manifestacija s gastro-zabavnim elementima, a koje su u okviru Riječkog karnevala zajednički organizirali Rijeka 2020 i Galway 2020.


– Ove godine u suradnji sa Galway 2020, s kojim Rijeka dijeli titulu Europske prijestolnice kulture, ostvarujemo prvu u nizu suradnji i Bakanalije karnevalije naš su prvi zajednički projekt. Ocijenili smo da bi kuhanje moglo biti dobar način za upoznavanje manjinskih i drugih kultura, pa smo organizirali kuhanje naše i irske kuharice. Prošle godine smo na ovoj manifestaciji kroz hranu upoznali udruge nacionalnih manjina – kazala nam je koordinatorica programa EPK Jelena Tondini.