Pozitivan ugođaj

Zametska placa ima sve, ali prije svega – dušu

Slavica Kleva



Ima sve, ribarnicu, mesnicu, štandove s povrćem i voćem, »kafić uzdravlje« odnosno ugostiteljski lokal Stari Zamet, perutninu, ponudu svježih pekarskih proizvoda i nedavno otvorenu trgovinu s istarskim mliječnim prozvodima. I kiosk s dnevnim tiskom i duhanskom ponudom. To je ukratko dnevni život male kvartovske tržnice na Zametu. Unatoč činjenici da su niske temperature ovih dana ispraznile nekolicinu štandova, a neki prodavači još uvijek su na godišnjem odmoru, atmosfera odiše nekom harmonijom, ima meteža u jutarnjem điru, ali i neobjašnjive dobre vibracije.


Punih osamnaest godina gospođa Danijela drži trgovinu svježeg voća i povrća, ali i mješovite robe VIP Smokvica i zadovoljna je, kaže nam.


– Vikendom ipak ima više posla, do srijede tako-tako, a onda se posao zakotrlja. Naše su mušterije standardne, godinama nam dolaze, ali ima i novih, trudimo se da našim kupcima ugodimo – kaže nam Danijela pa nastavlja: »Ma jasno je meni da trgovački centri uzmu velik dio »kolača«, uvijek se nešto nudi i kupi na akciji. No, s druge strane dođe mi kupac i kaže da će radije kod mene kupiti kilogram naranči po skupljoj cijeni jer ništa neće baciti, nego u trgovačkom centru na akciji jer će sigurno baciti jednu trećinu… A što se tiče novog ustroja tržnice, prilagodili smo se njihovim pravilima, držimo se gabarita prostora koji plaćamo i to u centimetar.




Nasuprot Smokvici gospođa Zorica drži malu, uistinu minijaturnu, ali slatku ribarnicu, prostor je u vlasništvu Ugora. Jučer je u ponudi bilo nešto oslića po 80 kuna i nešto totana po 40 kuna. No, ona i svakodnevno friga svježu ribu, ono što je ulovljeno. Sada trenutačno nema plave ribe, ali kad završi lovostaj, bit će friganih inćuna, srdela. Sada se trenutačno frigaju oslići i lignje. Kaže nam prodavačica Zorica da posla ima.


I atmosfera u mesnici Boškarin je radna, ima mušterija, odlična je ponuda mesa, mesnih prerađevina, pancete, suhog mesa, kobasica, domaće piletine, već zamotane sarme po 50 kuna za kilogram… Na jednom od hladnjaka s mesom dočekala nas je poruka: »Vrećice koristite štedljivo«, hvale vrijedno upozorenje ekološki osviještenog vlasnika.


U sklopu zametske tržnice od nedavno posluje Obiteljska sirana Majcan. Došli su iz Buzeta i prodaju istarski sir, svježi sir, kiselo vrhnje, domaći maslac, sir u maslinovom ulju. Gospođa Lea Sušanj Popović kaže da su jako zadovoljni, da imaju stalne kupce, da garantiraju za kvalitetu svojih mliječnih proizvoda što je zapravo jedini i pravi recept za dugo održanje na tržištu.