Ministrica regionalng razvoja

Žalac: Rijeka i PGŽ u hrvatskom vrhu po korištenju sredstava iz EU fondova

Tihana Tomičić

Vojko Obersnel, Gabrijela Žalac i Zlatko Komadina, Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel, Gabrijela Žalac i Zlatko Komadina, Foto: I. TOMIĆ

Prvi u Hrvatskoj su Ludbreg i Sisačko-moslavačka županija, ali i Grad Rijeka je sa svoja 83 projekta u provedbi, kao i PGŽ sa 35 projekata vrijednim milijardu i pol kuna iz operativnog programa za koheziju i konkurentnost u samom vrhu te ljestvice, kazala je ministrica Žalac



RIJEKA – Da, naravno, nakon obilaska Hrvatske i razgovora s velikim brojem načelnika i gradonačelnika, iz svojih prijedloga Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o otocima, sve kvalitetne prijedloge ćemo usvojiti, a sve loše odbaciti – najavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabijela Žalac u Rijeci, gdje se susrela s vodećim ljudima Županije, Grada Rijeke te 35 ostalih gradova i općina u PGŽ. 


U javnosti su prijedlozi spomenutih zakona zadnjih tjedana izazvali pravu »pobunu«, a na jučerašnjem sastanku otočki gradonačelnici imali su priliku iznijeti svoje stavove. Oni su već ranije upozoravali da će novim zakonskim rješenjima pod kapom ovog ministarstva otoci izgubiti i financijska sredstva, ali i status koji su dosad imali.


No, uoči sastanka kad je jučer ministrica dala izjave za medije, ona je kazala da je spremna uvažavati primjedbe i da je Vlada spremna odustati od onih rješenja koja se pokažu lošima. Prijedlog Zakona o regionalnom razvoju naći će se na Vladi za tjedan dana, ili maksimalno dva, najavila je ministrica i obuhvatit će sve primjedbe s terena. 




Ona je pohvalila Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju koji su u hrvatskom vrhu po korištenju sredstava iz EU fondova. 


– Prvi u Hrvatskoj su Ludbreg i Sisačko-moslavačka županija, ali i Grad Rijeka je sa svoja 83 projekta u provedbi, kao i PGŽ sa 35 projekata vrijednim milijardu i pol kuna iz operativnog programa za koheziju i konkurentnost u samom vrhu te ljestvice, kazala je ministrica Žalac. 


Župan Zlatko Komadina rekao je kako ministrica dolazi da objasni svoje prijedloge Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o otocima, a on od nje traži da promjeni predloženi model indeksacije razvoja, jer po sadašnjem prijedlogu oni najrazvijeniji, poput PGŽ ili Istre, prolaze najgore. 


– Posebno su nezadovoljni naši načelnici na otocima, i ministrica to dobro zna, jer sve će završiti stagnacijom i smanjivanjem kapitalne izgradnje, jednako kao što će i naš županijski proračun stagnirati. Stoga se predložena rješenja u ovim prijedlozima zakona apsolutno moraju mijenjati, poruka je župana Komadine.