Ministrica u Rijeci

Žalac: PGŽ je u top tri po korištenju europskih fondova

Marta Ban

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Primorsko-goranska županija nalazi se među top tri po korištenju EU fondova. Ono što u svakom slučaju planiramo, u okviru ove financijske perspektive, jest podržati sve projekte koji su izvedivi te osigurati sufinanciranje ne samo za Rijeku, već i ostatak Hrvatske, rekla je ministrica zadovoljna novom suradnjom u PGŽ-u.



RIJEKA Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je Rijeku kako bi u Prirodoslovnom muzeju Rijeka potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije i Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici.


Potpisivanju su prisustvovali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, ravnateljica Javne ustanove »Priroda« Sonja Šišić, predstavnici SAFU-a i drugi gosti.


Svi zadovoljni


Projekt Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ-a ukupno je vrijedan 16,170.000 kuna od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a dodijelilo bespovratna EU sredstva u iznosu od 11,290. 000 kuna. Partneri Grada Rijeke u ovom su projektu Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica grada Rijeke, pri čemu županija sudjeluje s 3,300.000 kuna, a županijska Javna ustanova »Priroda« s 213.000 kuna. Podršku su pružili i Prirodoslovni muzej, kao jedan od inicijatora projekta te Sveučilište u Rijeci na čijem će terenu i nastati novi Interpretacijski centar, zamišljen kao suvremeni botanički vrt, uz koji će se urediti i valorizirati 11 odredišta zaštićene prirodne baštine u PGŽ-u.




Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici, ukupne vrijednosti od 8,180.000 kuna, potpisanim ugovorom osigurava nešto više od 5 milijuna bespovratnih EU sredstava. Njegovi su nositelji županijska Javna ustanova »Priroda«, a partneri Općina Ravna Gora i Turistička zajednica općine Ravna Gora. Koncept Centra temelji se na prezentaciji i promociji goranskog prostora, kao Natura 2000 područja, mjesta suživota ljudi i velikih zvijeri, od čega sve tri – medvjed, ris i vuk – obitavaju na malom goranskom području, što je jedan od rijetko bogatih lokaliteta u Europi. U planu je prenamjena i obnova postojeće ruševne zgrade u naselju Stara Sušica te izrada modernog multimedijalnog izložbenog postava.


Svi okupljeni, s ministricom Žalac na čelu, zadovoljni su prepoznavanjem i usmjerenjem prirodne baštine u gospodarske svrhe, a sama ministrica naglasila je istaknutu poziciju Primorsko-goranske županije u odnosu na druge županije u Hrvatskoj.



Župan Zlatko Komadina ukazao je i na problem koji se uskoro mora riješiti.


– Imamo i jedan problem, a to je da smo nešto razvijeniji nego drugi u Hrvatskoj i zapravo što više se kandidiramo, to nam više nedostaje. Nije osmišljen sustav financiranja onog dijela koji trebamo sami participirati tako da se za sad snalazimo s kreditima i to je ono što će ministarstvo i vlada morati riješiti u idućem razdoblju, kazao je Komadina.



– Primorsko-goranska županija nalazi se među top tri po korištenju EU fondova. Ono što u svakom slučaju planiramo, u okviru ove financijske perspektive, jest podržati sve projekte koji su izvedivi te osigurati sufinanciranje ne samo za Rijeku, već i ostatak Hrvatske, rekla je ministrica zadovoljna novom suradnjom u PGŽ-u.


Nova radna mjesta


I župan Komadina izrazio je zadovoljstvo što je nakon prepoznavanja kulturne baštine na red došla i prirodna baština.


– Naša županija najraznolikija je u Hrvatskoj sa 75 posto pokrivenosti Naturom 2000 tako da mi je posebno drago da ćemo realizirati ova dva centra. Sve ćemo staviti u funkciju gospodarskog razvoja, prije svega turizma, rekao je Komadina, a gradonačelnik Obersnel istaknuo je i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta koje ovi projekti donose.


Unatoč kritkama na račun djelotvornosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, ministrica Žalac zadovoljna je radom i napretkom koji, kazuje ministrica, govori sam za sebe.


– Od samog početka mandata ove Vlade zatekli smo 9 posto, a sad smo već na gotovo 50 posto ukupne ugovorenosti te ćemo do kraja godine premašiti sve ono što smo si zacrtali i ja sam duboko uvjerena da ćemo do kraja 2023., kada je rok za provedbu svih projekata, biti među boljim zemljama članicama kada govorimo o iskorištenosti europskih fondova.


S dosadašnjom suradnjom te radom ministarstva, zadovoljan je i gradonačelnik Vojko Obersnel koji je sa županom Komadinom prije potpisivanja ugovora održao sastanak o napretku provođenja projekta »Benčić« u koji je uloženo više od 280 milijuna.


– Ja sam zadovoljan sa suradnjom i mislim da se u okvirima mogućeg, s obzirom na to da smo mi najmlađa članica EU-a, učinilo sve što se moglo. Postupci i kriteriji koji se provode diktira Europska komisija i oni su poprilično složeni te svima nama treba vremena da se priviknemo i prihvatimo taj način poslovanja.