Kooperanti ulaze u škver

Zakupci u “Kraljevici”: Dalmontu najviše dokova i pogona

Orjana Antešić

U »Kraljevicu« bi trebala ući još i riječka »Kvarnerplastika«, »Vidis« iz Kraljevice te »Takala« iz Praputnjaka



RIJEKA Budući zakupac najvećeg dijela pogona i dokova u Brodogradilištu »Kraljevica« u stečaju bit će najvjerojatnije njegov bivši glavni kooperant, kraljevički »Dalmont«. Pored Ivana Ivića, u »Kraljevicu« bi trebala ući još i riječka »Kvarnerplastika«, »Vidis« iz Kraljevice te »Takala« iz Praputnjaka.


Odluku o ove četiri tvrtke s kojima će stečajna upraviteljica Marija Ružić krenuti u završne pregovore i zaključivanje ugovora, da li na kraju samo sa nekima ili svima, donio je jučer Odbor vjerovnika, nakon dvoipolsatne sjednice koja je održana na riječkom Trgovačkom sudu.


Ponuda riječkog »Metisa« koja je najviše podigla buke u kraljevičkoj i široj javnosti s obzirom da je njihova intencija bila tamo napraviti rezalište brodova – odbijena je. Formalni je razlog, objašnjeno nam je nakon sjednice, to što su tražili zakup na najmanje 15 godina što je predugi rok da bi se o tome mogla donijeti odluka u stečaju.


Zadovoljni ishodom




Stečajna upraviteljica Marija Ružić najprije od resornog Ministarstva pomorstva mora zatražiti i dobiti suglasnost, bolje rečeno garancije da u narednom razdoblju neće doći do promjena s koncesijom brodogradilišta. U kraćem razgovoru nakon sjednice Odbora vjerovnika, Ružić je kazala kako očekuje da bi se ugovori s budućim zakupcima mogli potpisati kroz narednih petnaestak dana, a što bi onda »Kraljevici« u stečaju moglo donositi oko 200 tisuća kuna mjesečno od najamnine.


Gradonačelnik Kraljevice Josip Turina, koji je ujedno izabran i za predsjednika Odbora vjerovnika, bez obzira što su potraživanja Grada Kraljevice tek mala kap u odnosu na ona Ministarstva financija s čak 1,2 milijarde kuna potraživanja, nije krio zadovoljstvo jučerašnjim ishodom. 


– Naravno da sam zadovoljan jer nakon dva i pol mjeseca mrtvila i »ruzine« koja se širila po našem brodogradilištu, sada će opet tamo početi nešto raditi, počet će »moving« nekih tristotinjak ljudi koji će svakodnevno dolaziti na posao, kazao je Turina kojeg posebno veseli da se radi o lokalnim tvrtkama.



»Kvarnerplastika« je tvrtka koju su zajednički osnovali Emilio Sušanj i Zoran Luštica iz riječkih Jadran hotela, a bave se proizvodnjom i popravkom malih plovila. Vlasnik »Vidisa«, koji je u ponudi naveo da se bavi završnim radovima u industriji i brodogradnji te da ima 19 zaposlenih, Kraljevičan je Darko Konjević dok je Snježana Štiglić vlasnica »Takale« s 18 zaposlenih. Iz »Dalmonta« su, pak, naveli da zapošljavaju 122 svojih radnika i 60 kooperantskih, a plan im je, tvrde, zaposliti još 40. 



Deset ponuda


Kako doznajemo, ponudu za zakup dijela ili cijele »Kraljevice« dalo je čak deset tvrtki. Sada se točno zna koje su sve bile u pitanju. Do Kraljevice »potegnula« je zadarska tvrtka »Rektor«, ali njezina je ponuda, baš kao i ona »starog« znanca »Kraljevice«, zagrebačkog »Adria-mara« koji je u ovom škveru prije nekoliko godina radio remont libijskih ratnih brodova, odbačena zbog nepotpune dokumentacije.


Nepotpunom je ocjenjena i ponuda »Unidisa« iz Zagreba. »Prijavnica« je stigla i od riječkog Ind-eka Ilije Šmitrana, a ponudom je dao i direktor talijanskog »Rosettija« u Rijeci Ognjen Antunac koji je u »Kraljevici« vidio mogućnost da gradi brodove-suppliere.


Podsjetimo kako je riječki »Rosetti« početkom ove godine ušao u joint-venture s »Viktor Lencem«. Osnovali su zajedničku tvrtku s kojom su aplicirali na Inagipov natječaj za gradnju dviju plinskih platformi.


Zašto je »Rosetti« odbijen, zanimalo nas je. Turina objašnjava kako je, prema bruxellskim uvjetima,  krajnje dvojben nastavak gradnje brodova u »Kraljevici« nakon što je škver završio u stečaju. Zato se, dodaje, Odbor vjerovnika opredjelio prvenstveno prema remontnoj djelatnosti. 


Inače, RH odnosno Ministarstvo financija u Odboru vjerovnika »Kraljevice «zastupa Branka Grabovac, Agenciju za upravljanje državnom imovinom Ljerka Živković, Brodarski institut iz Zagreba vježbenica Anisa Krivdić, a Tekol-Teri, kao predstavnika velikog dobavljača, Pero Markanović. Sjednici Odbora htio je prisustvovati, ali mu nije dozvoljeno,  odvjetnik Igor Krković iz Rijeke koji je rekao da zastupa jednu tvrtku iz inozemstva koja je zainteresirana da bude u tijeku sa stečajnim postupkom »Kraljevice«, ali nije reći o kome je riječ.