Poslovni prostori

Zakupci duguju Gradu Rijeci 9.829.000 kuna

Ljiljana Hlača

Prosječno je u svakom trenutku slobodno šezdesetak poslovnih prostora koji su ujedno i predmet javnih natječaja / Foto Sergej DRECHSLER

Prosječno je u svakom trenutku slobodno šezdesetak poslovnih prostora koji su ujedno i predmet javnih natječaja / Foto Sergej DRECHSLER

Najveći dužnici Grada Rijeke po stavki zakupnine trenutačno su tvrtke Barel usluge, Brodokomerc Nova, Rt izbor, Bass, Edita. Za neke je tvrtke a radi duga Grad Rijeka pokrenuo ovršne postupke te postupke za predaju prostora



RIJEKA  Od 1.755 poslovnih prostora Grada Rijeke u zakupu ih je trenutno 1.511 (podatak za siječanj, 2015.), a prazno 244 prostora. Od toga, stotinjak ih nije namijenjeno za zakup budući da je riječ o nekretninama koje su predviđene za rušenje, nemaju minimalne uvjete za obavljanje poslovne djelatnosti ili su namijenjene za prodaju, odnosno u postupku su utvrđivanja prava vlasništva, saznajemo u Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom.


   Prosječno je u svakom trenutku slobodno šezdesetak poslovnih prostora koji su ujedno i predmet javnih natječaja, koje Grad Rijeka redovito objavljuje. Tijekom 2014. godine, temeljem zakupnine za poslovni prostor u gradsku se blagajnu slilo 80.711.000 kuna, a trenutno se po toj osnovi potražuje 9.829.000 kuna.


   Kvartalno Grad Rijeka ispostavi u prosjeku oko 350 opomena, a zbog neplaćanja zakupnine se prosječno otkaže 20-ak ugovora o zakupu. Određeni broj poslovnih gradskih prostora, a riječ je o nekih 106 korisnika, koriste nekretninu bez pravne osnove, odnosno nastavljaju poslovati unatoč otkazanim ugovorima, saznajemo dalje.




   Najveći dužnici Grada Rijeke po stavki zakupnine trenutačno su tvrtke Barel usluge, Brodokomerc Nova, Rt izbor, Bass, Edita. Za neke je tvrtke a radi duga Grad Rijeka pokrenuo ovršne postupke te postupke za predaju prostora. Ti postupci su u tijeku, i dosta dugo traju. Tvrtka Barel usluge zbog neplaćanja zakupnine za prostore Trg sv. Barbare 5A (Glamur caffe) i Beli kamik 2, Gradu duguje 903.673 kuna za razdoblje travanj 2013./siječanj 2015. godine.


   Brodokomerc Nova, u zakupu ima 28 poslovnih prostora, a upravo zbog tog broja spada i u veće dužnike, duguje 585.192 kuna, ali je riječ o dugu koji se odnosi za prosinac 2014. godine i siječanj 2015. godine. Rt izbor koristi poslovni prostor na adresi Korzo 25A te gradskim ocima duguje 512.302 kune, i to za razdoblje prosinac 2011. godine – siječanj 2015. godine.


   – Tvrtka Bass duguje zakupninu za prostor Užarska 2a i Krešimirova 22c (koji je doduše vraćen, ali ne i dug). Ukupan iznos njihova duga iznosi 281.408 kuna, a navedeni iznos odnosi se na razdoblje veljača 2013./ kolovoz 2014. godine, te siječanj 2015. godine. Za kraj tu je tvrtka Edita, koja je zakupnik poslovnih prostora na adresi Adamićeva 28 A, Adamićeva 28 B i Zvonimirova 6 A, a njezin ukupan dug iznosi 473.776 kuna za period srpanj, kolovoz, listopad-prosinac 2013. godine, siječanj 2014. godine/siječanj 2015. godine), navode u Odjelu.


   S druge strane, postoji velik broj zakupaca koji su prostore predali, ali do danas danas nisu podmirili svoje dugove. Zapravo ti dugovi nisu više ni naplativi, zbog pravnih odnosa (uglavnom je riječ o brisanju tvrtki iz sudskog registra). U tu kategoriju spadaju riječke tvrtke poput Slavica, Vior, Astral, Gosrpom, T.G. Palma, a iznosi duga zbog dugogodišnjih sudskih procesa i složenosti stečajnih postupaka nisu trenutačno utvrdivi, ali ono što je u ovom trenutku bitno i nikada neće »obogatiti« gradsku blagajnu.