Humanost na djelu

Zaklada Sveučilišta Rijeka prikupila za aukciju čak 95 umjetnina

Ingrid Šestan Kučić

U organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci te Metisa d.d. sutra će se u 19 sati u konobi Tarsa održati tradicionalna humanitarna aukcija slika / Foto Sergej DRECHSLER

U organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci te Metisa d.d. sutra će se u 19 sati u konobi Tarsa održati tradicionalna humanitarna aukcija slika / Foto Sergej DRECHSLER

U prethodne četiri aukcije ukupno je prikupljeno više od 350 tisuća kuna



RIJEKA – U organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci te Metisa d.d. sutra će se s početkom u 19 sati u konobi Tarsa održati tradicionalna humanitarna aukcija slika, a kako je na konferenciji za novinare najavila ravnateljica Zaklade Iva Rinčić, riječ je o petom izdanju te humanitarne akcija za koju je prikupljen rekordan broj radova.


– Prikupljeno je 95 predmeta, od čega najveći broj slika kojih je 61. Ovo je peta edicija akcije, a u prethodne četiri ukupno je prikupljeno više od 350 tisuća kuna. Prikupljena su sredstva distribuirana u sedam institucija iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja i znanosti, a ove godine prikupljena će se sredstva dijeliti na četiri dijela. Dio sredstava pripast će Dječjoj bolnici Kantrida, dio Dnevnom centru za rehabilitaciju »Slava Raškaj«, a dio Akademiji primijenjenih umjetnosti, dok će dio iskoristiti Zaklada za projekt Realizator – najavila je Iva Rinčić. Među istaknutim donatorima ove je godine Akademija primijenjenih umjetnosti, Fotoklub Rijeka, Matica umirovljenika Grada Rijeke, Općina Kostrena, Ustanova Helena Smokrović, kao i niz pojedinačnih donatora. U okviru aukcije bit će održana i tombola, a cilj manifestacije povezivanje je različitih dionika lokalne zajednice u promociji i razvoju filantropske kulture.


Predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka prof. dr. Sandro Dessardo najavio je kako će se dobivena sredstva upotrijebiti za nabavku opreme Klinike, dok će Akademija primijenjenih umjetnosti prikupljena sredstva prema najavama izv. prof. art. Antona Vrlića utrošiti za kolegij Staklo. Naime, sredstvima aukcije opremit će se radionica za tehniku puhanja stakla i rada na plameniku.




Prema najavama ravnateljice Dnevnog centra za rehabilitaciju »Slava Raškaj« Ankice Sušić, ta će ustanova sredstva od aukcije iskoristiti za stručno usavršavanje djelatnika. Predstavnica tvrtke Metis d.d. Dorotea Pešić Bukovac istaknula je pak da je filozofija te tvrtke dio dobiti vratiti u zajednicu na bilo koji način te je izrazila uvjerenje da će peta humanitarna aukcija slika biti još uspješnija od prethodnih.