Potpisan važan ugovor

”Zajc” postaje stručna i nastavna baza Sveučilišta

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Marin Blažević, intendant HNK-a Ivana pl. Zajca, naglasio je da je formaliziranje suradnje između Sveučilišta, Akademije i Kazališta jedna od najznačajnijih suradnji umjetničko-kulturne produkcije u Rijeci u posljednje vrijeme



RIJEKA U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan je ugovor o suradnji između Sveučilišta u Rijeci, Akademije primijenjenih umjetnosti i HNK-a Ivana pl. Zajca. Ugovore su potpisali rektorica Snježana Prijić-Samaržija, dekanica Letricija Linardić i intendant Marin Blažević. Ovim povodom Snježana Prijić-Samaržija naglasila je da je potpisivanje ugovora korak kojim se formalizira postojeća plodna suradnja s HNK-om Ivana pl. Zajca i preduvjet je da Kazalište postane stručnom i nastavnom bazom Sveučilišta u Rijeci. U temeljima je suradnje, istakla je rektorica, nastojanje da se kroz uključivanje stručnjaka sa što širih kazališnih polja – drame, baleta, glazbe, scenografije, kostimografije i drugih prošire kapaciteti, kako bi studenti riječkog Sveučilišta mogli dobiti relevantna praktična znanja.


– Važno je da studenti kroz stručnu praksu stječu kompetencije koje unutar same Akademije ne bi mogli steći, te da imaju i prostor u kojem mogu djelovati, a možda jednog dana i razvijati svoje karijere – komentirala je rektorica Prijić-Samaržija formaliziranje strateške suradnje s jednom od ključnih institucija kulture u Rijeci.


Mogući suradnici


Marin Blažević, intendant HNK-a Ivana pl. Zajca, naglasio je da je formaliziranje suradnje između Sveučilišta, Akademije i Kazališta jedna od najznačajnijih suradnji umjetničko-kulturne produkcije u Rijeci u posljednje vrijeme, jedinstveni primjer u Hrvatskoj i ne tako čest u svijetu. U sklopu te suradnje studenti će moći praktični dio nastave obavljati kroz rad ili sudjelovanje u radu na projektima riječkog HNK-a.




– S druge strane, Kazalište dobiva priliku za sudjelovanjem u nastavnim procesima pri Sveučilištu u raznim studijskim programima. Idealna je prilika preko ove suradnje da Kazalište među studentima prepozna moguće suradnike, a možda i svoje buduće zaposlenike – istaknuo je intendant Blažević.


Tri projekta


Najavio je i da HNK Ivana pl. Zajca planira u sljedećoj kazališnoj sezoni realizaciju triju umjetničkih projekata, koje ističe i kao priliku za mentoriranu nastavu i uključenje studenata u proces njihova nastanka – od kostimografije, scenografije, glume, glazbe… Riječ je o poznatom mjuziklu Andrewa Lloyda Webbera »Sunset Boulevard«, zatim dramskom uprizorenju djela I. B. Mažuranić »Regoč« u režiji Olje Lozice, te djela autorice Daše Drndić »Leica format«. U pogledu daljnjih planova u vezi suradnje s riječkim Sveučilištem, Blažević je najavio interes za pokretanje nastave na poslijediplomskom studiju u sferi glazbene umjetnosti.


Dekanica APURI-ja Letricija Linardić kazala je da je formalizacija suradnje s riječkim HNK-om očekivani razvoj koji se u Rijeci morao dogoditi. Suradnjom s HNK-om Ivana pl. Zajca studenti svih studijskih programa Akademije, od slikarstva, kiparstva, glume do ostalih umjetničkih pravaca moći će sudjelovati u programima i stjecati neophodnu stručnu praksu. Kako je naglašeno, važno je pokrenuti stručnu bazu, iz koje će izrasti i nastavna baza, a sve to podići će kvalitetu studija i studiranja, dok će se iz kadrovske baze riječkog teatra stvarati nastavni kadar koji će riječkom APURI-ju pomoći u jačanju studijskih programa, privlačenju studenata te u konačnici pridonijeti i povećanju upisnih kvota. I dekanica je potvrdila da bi u budućnosti ovako zamišljena suradnja kroz realizaciju nastavne baze trebala postati temelj za novi poslijediplomski studij glazbe.