UPRAVLJANJE OBALOM

Zadar i Split mogu, Rijeka ne: Može li nova lučka uprava biti spas za grad na Rječini?

Damir Cupać

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Grad Rijeka jedini u Hrvatskoj koji ne upravlja prostorom priobalja, nego to isključivo radi državna ustanova, zbog čega potencijalno najvredniji prostor s velikim razvojnim potencijalom stoji neiskorišten



RIJEKA – Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić najavio je pokretanje inicijative osnivanja lučke uprave na području Grada Rijeke kako bi se aktivirali potencijali izuzetno važnog prostornog resursa koji je zanemaren pod upravljanjem državne lučke uprave.


On je pojasnio da će prvi korak biti osnivanje ustanove kojoj će osnivač biti lokalna i regionalna samouprava, kao što je to slučaj u ostatku Hrvatske.


– Očekujemo politički konsenzus po tom pitanju. Grad Rijeka treba pokrenuti osnivanje lučke uprave na području Rijeke, a nakon toga je primorsko-goranska županija treba i osnovati.




Nakon toga treba tražiti od Ministarstva prometa rješenje o razgraničenju. Potrebno je napraviti reviziju granica lučke uprave, odnosno decentralizirati prostor kojim upravlja postojeća Lučka uprava, a koji nije vezan uz lučki promet, odnosno nije pod kocesijom Luke Rijeka, pojasnio je Švorinić. On je dodao da je Grad Rijeka jedini u Hrvatskoj koji ne upravlja prostorom priobalja, nego to isključivo radi državna ustanova zbog čega potencijalno najvredniji prostor s velikim razvojnim potencijalom stoji neiskorišten.


– I ne tražimo ništa što nije u skladu s postojećom zakonskom regulativom, a slična rješenja funkcioniraju u Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Danas imamo situaciju da je sustav upravljanja koji je na snazi glavna prepreka otvaranja grada moru, Rijeka i dalje zaostaje u odnosu na konkurentske luke po pitanju prekrcaja tereta, a posebno zaostaje po pitanju valorizacije lučkog područja županijskoga i lokalnog značaja, upozorio je Švorinić. On je podsjetio da je Rijeka najprije zakinuta administrativnim ustrojem iz 1993. godine, a 1997. godine je osnivanjem lučkih uprava odsječena od mora.


– Lučka uprava upravlja područjem od Torpeda do Pećina, a u Upravnom vijeću ove državne institucije Grad Rijeka ima samo jednog člana. To je jedinstvena situacija u Hrvatskoj, a posljedice su neiskorištenost vrlo vrijednog prostora koji je uz to još i prepreka otvaranja grada moru.


Na velikom dijelu tog područja nema nikakvog prekrcaja i teško da postoji opravdanost kvalifikacije da je riječ o prostoru od velike državne važnosti. Tim prostorom bi trebala upravljati lokalna i regionalna samouprava preko lokalne lučke uprave, pojasnio je Švorinić.


Dopredsjednik Unije Kvarnera Đanino Sučić potvrdio je da njegova stranka podržava inicijativu jer je postojeće stanje rezultat centraliziranog sustava u Hrvatskoj.


– Hrvatska je bogata različitostima i teško je sve urediti uopćenim zakonskim rješenjem koje ne vodi brigu o tim razlikama. Zbog toga uređenje nekih stvari treba prepustiti lokalnoj razini na kojoj se na najbolji mogući način može upravljati reursima koji su danas neiskorišteni. Takvo stanje je kočnica razvoja.


Očekujemo da se napokon prihvati novi Zakon o pomorskom dobru, ali i unutar postojećega zakonskog okvira stvari se mogu riješiti ako za to postoji politička volja. U PGŽ-u imamo više lučkih uprava koje su generator novih projekata koji se nerijetko financiraju i europskim sredstvima. Nema ni jednog razloga da to ne bude slučaj u Rijeci, zaključio je Sučić.