Antifašistička povijest

Za uređenje spomenika Partizanu na Rubešima 250 tisuća kuna, “stiže” i igralište za djecu

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



KASTAV/RUBEŠI Spomenik Partizanu, 14 metara visoka skulptura na Rubešima, proslavio je ove godine 55. rođendan, a kao rođendanski poklon dobiva uređenje svoga okoliša. Uz novi krajobrazni izgled parka oko spomenika, postavit će se klupe i igrala za djecu, pa bi tako ovaj podsjetnik na kastavsku antifašističku povijest trebao postati i okupljalište malih i velikih mještana.


Za ovaj je projekt zaslužan Mjesni odbor Rubeši, koji se tijekom čitave prošle godine njime bavio. Predsjednik MO Rubeši Bruno Kraljić kaže da su projekt uređenja parka oko spomenika Partizanu pokrenuli još prije tri ili četiri godine, a da se ove godine rad intenzivirao.


– Napravljen je idejni projekt i ugovorom Grada Kastva i Primorsko-goranske županije osigurana su sredstva od 250 tisuća kuna. Projekt se izvodi u fazama, tako da je prva faza bila raščišćavanje dosadašnjeg zelenila, odnosno visokog drveća koje izvorno nije bilo zamišljeno na toj lokaciji, a koje je zaklanjalo pogled na spomenik. Druga faza kreće sada, to je uređenje igrališta za djecu i odmorišta s nekoliko klupa i dječjih igrala, a nakon toga se nastavlja hortikulturalno uređenje i čitav projekt trebao bi biti dovršen tijekom ove godine, kaže Bruno Kraljić.