Kapitalne investicije

Za riječke škole i vrtiće čak 96 milijuna kuna: Doznajte na koje projekte ide najviše novca

Ingrid Šestan Kučić

U obnovu škole Škurinje bit će uloženo 8,8 milijuna kuna / Foto Sergej DRECHSLER

U obnovu škole Škurinje bit će uloženo 8,8 milijuna kuna / Foto Sergej DRECHSLER

Najviše novca bit će potrošeno na izgradnju dva nova vrtića – Morčić će se prostirati na 2.075 "kvadrata", a Đurđice će "narasti" na 2.009 četvornih metara, što je značajno više nego dosad



RIJEKA – Grad Rijeka u ovoj će godini u predškolske i školske objekte uložiti čak 96 milijuna kuna, a od tog iznosa 52 milijuna kuna uložit će se u objekte Dječjeg vrtića Rijeka. Najveći dio tih sredstava, 35 milijuna kuna, namijenjen je rušenju i gradnji dva nova predškolska objekta, a riječ je o vrtićima Morčić i Đurđice na Gornjoj Vežici i Vojaku. Do kraja godine na mjestim gdje se sada nalaze zgrade vrtića niknut će novi, dvostruko veće površine i udvostručenog kapaciteta.


S početkom ovog tjedna iz vrtića Morčić iselila su 103 predškolca, a objekt je predan izvođaču radova, krapinskoj tvrtki Jedinstvo. Do svibnja, kada se planira završetak radova na izgradnji novog objekta, iseljeni će predškolci biti smješteni u vrtićima Veseljko, Vežica i Galeb.


Oba vrtića gradit će se po principu modularne gradnje, a vrtići će imati prizemlje i jednu etažu, polivalentne dvorane te sve potrebne prateće sadržaje. U vrtiću Morčić, čija će površina iznositi 2.075 četvornih metara, za razliku od sadašnjih 430 četvornih metara, bit će smještena i centralna praonica te 60 prostorija, a vrtić Đurđice sa sadašnjih 428 četvornih metara »narast« će na 2.009 četvornih metara i imat će 55 prostorija te centralnu kuhinju.




Svaki će vrtić moći prosječno primiti 174 djece, a gradnjom novih objekata podmirit će se potrebe roditelja za upisom djece u vrtić, podići će se razina kvalitete smještaja te će se smanjiti i zahtjevi za potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekata.


Europski fondovi


Pored gradnje dva nova vrtićka objekta, u planu je i energetska obnova fasada čak pet predškolskih zgrada, a planirani projekti energetskih obnova bit će sufinancirani od strane Europske unije, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetska obnova svih predškolskih objekata trebala bi započeti ove jeseni i trajala bi sve do ljeta iduće godine, a ti će radovi prema ocjeni riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela omogućiti bolje uvjete boravka u predškolskim i školskim ustanovama.



– Dobro smo se pripremili za korištenje sredstava iz fondova EU-a i na vrijeme izradili potrebnu projektnu dokumentaciju. To nam je omogućilo da planiramo značajni investicijski ciklus za energetsku obnovu dječjih vrtića i osnovnih škola. Cijeli ovaj ciklus vrijedan je gotovo 96 milijuna kuna i bit će realiziran kroz 2017. i 2018. godinu, a naravno da smo spremni i za nastavak investiranja u sljedećim godinama. Osim što će se kroz energetsku obnovu dječjih vrtića i škola značajno smanjiti troškovi za grijanje i hlađenje, stvorit će se i bitno bolji uvjeti za rad i boravak u ovim objektima za naše najmlađe sugrađane, kaže Obersnel.


Najveća sredstva kada je u pitanju energetska obnova utrošit će se za Podcentar Krnjevo, a riječ je o 4,1 milijuna kuna. U sklopu energetske obnove objekta izvest će se ETICS fasadni sustav, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamijeniti pokrov, zamijeniti vanjska stolarija, plinificirati kotlovnica te ugraditi termostatski radijatorski ventili, kao i sustav daljinskog očitanja potrošnje energenata. Slični radovi izvest će se i na ostalim objektima koji su na listi energetske obnove, a sljedeća po veličini investicije od 3,8 milijuna kuna je energetska obnova Podcentra Potok, dok s 2,9 milijuna kuna slijedi obnova Podcentra Podmurvice. Za energetsku obnovu vrtića Veseljko utrošit će se dva milijuna kuna, a energetska obnova vrtića Kvarner zahtijevat će ulaganje u visini od 1,7 milijuna kuna.


Učinkovitije fasade


Na popisu ovogodišnjih radova kada su u pitanju predškolski objekti je i sanacija kotlovnice vrtića Zvonimir Cviić, investicija teška 200 tisuća kuna, a podrazumijeva rekonstrukciju kotlovnice i realizirat će se već ovog mjeseca, dok se za investicijsko i tekuće održavanje svih predškolskih objekata planira utrošiti gotovo dva milijuna kuna.



Za tekuće i investicijsko održavanje osnovnoškolskih objekata izdvojit će se pak nešto više od 1,1 milijuna kuna, a kao i u slučaju vrtića, i dio osnovnih škola našao se na popisu za energetsku obnovu. Riječ je o ukupno šest škola na kojima će se radovi obaviti kao i na vrtićima od jeseni do ljeta iduće godine, a najveći investicijski zahvat je obnova OŠ Škurinje u koju će se uložiti 8,8 milijuna kuna.


U sklopu obnove izvest će se ETICS fasadni sustav, nova toplinska i hidroizolacija krova, sanirati kosi dio krova i zamijeniti vanjska stolarija. Slični radovi izvest će se i na OŠ Ivana Zajca za što će se utrošiti 8,4 milijuna kuna, kao i na OŠ Kozala, s ulaganjem u visini od 8,2 milijuna kuna. Na istoj listi je i OŠ Podmurvice za čiju će se energetsku obnovu osigurati 7,6 milijuna kuna, kao i OŠ Pećine čija će energetska obnova zahtijevati 4,8 milijuna kuna te OŠ Gelsi u koju će se uložiti 2,3 milijuna kuna.


Dio planiranih sredstava, nešto više od 1,3 milijuna kuna, uložit će se i u drugu fazu radova na sanaciji fasade OŠ Kantrida, dok će se više od 1,2 milijuna kuna utrošiti na unutrašnje uređenje OŠ Nikola Tesla, što podrazumijeva uređenje trenutno praznog drugog kata objekta kako bi se mogao staviti u funkciju, kao i uređenje sanitarnih čvorova u objektu.