Završen natječaj

Za novo sjedište ACI-ja u Rijeci stiglo šest ponuda, odluka do kraja rujna

Marinko Glavan

Aktualni prostor Uprave ACI-ja u Opatiji ocijenjen je neadekvatnim / Snimio Marin ANIČIĆ

Aktualni prostor Uprave ACI-ja u Opatiji ocijenjen je neadekvatnim / Snimio Marin ANIČIĆ

Svih šest ponuđenih prostora koje smo obišli zadovoljava uvjete tražene natječajem, kaže član Uprave nacionalnog lanca nautičkih marina Juraj Bukša



RIJEKA  Iako je rok za predaju ponuda na natječaj kojim je ACI tražio prostor za preseljenje sjedišta iz Opatije u Rijeku istekao još 20. kolovoza, još nije odabrana najpovoljnija ponuda, potvrdio nam je član Uprave nacionalnog lanca nautičkih marina Juraj Bukša.


Na natječaj je pristiglo ukupno šest ponuda, a svih šest zadovoljava osnovne uvjete natječaja – uredski prostor minimalne površine 1.000 metara kvadratnih, s najmanje 25 odvojenih uredskih prostora, te po tri sanitarna čvora za žene i muškarce. Osim toga, prostor mora biti odmah useljiv, bez potrebe za radovima na uređenju, s osiguranim kolnim pristupom i najmanje deset parkirnih mjesta. Uvjet je i da prostor mora biti unutar prve zone javnog gradskog prijevoza na području Grada Rijeke.


Ponude su poslale tvrtke Ribenz, u vlasništvu Joze Kalema, koja je ponudila prostor u poslovnoj zgradi uz Hotel Bonavia, Agram live s prostorom u zgradi Euroherca, odnosno nekadašnjeg Croatia line-a, Amec, u vlasništvu Mirka Pavičića, koji je ponudio prostor u zgradi Domusa na Školjiću, tvrtka Zgrada, s prostorom nekadašnjeg PBZ-a u Starom gradu, Ruting koji nudi zgradu u Osječkoj ulici, te Erste banka sa zgradom u kojoj su bili smješteni IHG i Cerini.


Tvrtka Joze Kalema ponudila je prostor u zgradi uz Hotel Bonavia / Snimio Vedran KARUZA


Tvrtka Joze Kalema ponudila je prostor u zgradi uz Hotel Bonavia / Snimio Vedran KARUZA






Zasad nema ni odluke o davanju obvezujuće ponude za kupnju marine u slovenskom Portorožu, potvrđeno je iz uprave ACI-ja. Nadzorni odbor još nije raspravljao o toj temi, iako je ACI već predao neobvezujuću ponudu, što je podiglo dosta prašine u medijima susjedne države. Slovenski novinari procjenjuju da bi vrijednost kupoprodaje mogla biti oko 21 milijun eura, koliko bi ACI trebao platiti sadašnjem vlasniku marine Potorož, Termama Čatež.



–  Svih šest ponuđenih prostora smo obišli zadovoljava uvjete tražene natječajem. Postupak evaluacije je još u tijeku, pažljivo ćemo razmotriti sve detalje svih ponuda, a nakon toga predložiti najbolje rješenje – rekao je Bukša.


Na pitanje o kuloarskim pričama po kojima je prostor unaprijed odabran, odgovorio je kako je riječ o besmislicama jer odluku o preseljenju i odabiru prostora ne donosi uprava društva.


Prostor u zgradi Euroherca nudi tvrtka Agram live  Mirka Pavičića / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Prostor u zgradi Euroherca nudi tvrtka Agram live Mirka Pavičića / Snimio Damir ŠKOMRLJ



– Nemamo nikakvih favorita, a najbolja ponuda bit će odabrana na temelju objektivnih kriterija. Odluku mora u konačnici donijeti Nadzorni odbor, ali i Skupština ACI-ja, koja jedina ima ovlasti odlučivanja o promjeni sjedišta društva. Očekujem da će odluka biti donesena do kraja ovog mjeseca – rekao je Bukša.


Kriteriji za odlučivanje su u prvom redu visina mjesečne zakupnine po metru kvadratnom, zatim visina mjesečnih režija, ali i uređenost prostora. Zgrada u kojoj je do sad bilo smješteno sjedište ACI-ja u Opatiji u vlasništvu je države, a bit će ponuđena ili u najam ili na prodaju.